2018. június 20

A minisztereknök ismertette a soros EU-elnökség Románia általi átvételének felkészülési folyamatát
Viorica Dăncila miniszterelnök a két parlamenti kamara szerdai együttes ülésén beszámolt az az EU-elnökség Románia általi átvételének felkészülési folyamatáról. A miniszerelnök szerint e mandátum hozzájárul Románia nemzetközi jogállásának és hirnevének a konszolodilásához. Románia soros EU elnökségének célkitűzései között szerepel az EU külső határai biztonságának szavatolása, a schengeni értékelési mechanizmus gyakortlatba ültetése és Moldova Köztársaság európai törekvéseinek támogatása, hangsúlyozta a miniszterelnök. Viorica Dancila parlamenti felszólalása alatt és ezt követően a Parlament folyósóin több tucatnyi ember  – nagyrészt fiatalok – tiltakozott a Bűntetőeljárási Törvénykönyv és az igazságügyi törvények jelenlegi hatalom általi módositása miatt és a kormányfő és Liviu Dragnea képviselőházi elnök lemondását követelte. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.20)
A munkaügyi minisztérium sürgösségi rendelet-tervezetet dolgozott ki
Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter közölte, hogy az állam 2.250 lejt fizet havonta azoknak a munkáltatóknak, akik munkanélkülieket és szociális segélyekbe részesülő személyeket alkalmaznak. Az 500 eurónak megfelelő összeget öt éven át folyósitják a munkáltatóknak , akik bármilyen oktatási formában végzett – szakiskola, általános iskola, liceum, egyetemi végzettségű – fiatalokat, illetve fogyatékossággal élő és nyugdijazás előtt álló személyeket alkalmaznak. A kormány ezáltal meg akarja állitani a munkaerő elvándorlását, fűzte hozzá a tárcavezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.20)
Az Európai Bizottság jóváhagyta a Marosvásárhely-Aranyosgyéres autópálya finanszirozását
Az Európai Bizottság több mint 264 millió eurót hagyott jóvá a Kohéziós Alapból az Aranyosgyéres-Marosvásárhely autópálya megépitésére, közölte Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos. Az Európai Bizottság közleményében megjegyzi, hogy kétsávos, 56,5 kilóméter hosszúságú pályaszakaszról van szó, amely részét képezi a Strasbourgot Konstancával összekötő Rajna-Duna 9. közlekedési folyósónak. A Marosvásárhely-Aranyosgyéres autópálya megépitését 2019 októberig kell befejezni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.20)
Lemondtott tisztségéről Simina Tănăsescu államelnöki tanácsos
Simina Tănăsescu államelnöki tanácsos szerdán benyújtotta lemondását, hogy ezáltal elháruljon bármilyen gyanakvás, amely a közvélemény felett uralkodhat el ama feltételezés miatt, hogy beavatkozott az Alktománybiróság munkájába, illetve azért, hogy miatta ne károsuljon az Elnöki Hivatal imázsa, közölte az Elnöki Hivatal, hozzáfűzve, hogy az utóbbi napokban olyan hiresztelések láttak napvilágot, hogy az Alkotmánybiróság egyik birójára nyomást gyakorolnak Simina Tanasescu allamelnöki tanácsos és Petre Lăzăroiu alkotmánybiró találkozása nyomán. Petre Lăzăroiu nyilatkozata szerint Simina Tănăsescu kezdeményezte a találkozót, hogy beszámoljon a VeDemJust Alapitvány kéréséről, miszerint az államfő menessze őt tisztségéből.Lăzăroiu rámutatott, hogy az államfőnek nem tartozik hatáskörébe az alkotmánybirók leváltása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.20)