Andrei Năstase a contestat hotărârea instanţei prin care alegerile au fost declarate nule

La Chişinău, primarul ales al oraşului, Andrei Năstase, a contestat astăzi hotărârea instanţei prin care alegerile locale au fost declarate nule. Susţinătorii lui Andrei Năstase au anunţat pentru această după-amiază şi o acţiune de protest în faţa Primăriei din Chişinău. Situaţia privind rezultatele alegerilor locale anticipate rămâne incertă, alimentată şi de faptul că nu a fost publicată partea motivantă a deciziei.
Reporter: Cristina Popuşoi (Radio Chişinău) – Andrei Năstase a contestat la Curtea de Apel hotărârea Judecătoriei Chişinău de a invalida rezultatele alegerilor locale din municipiu. El consideră că decizia reprezintă o uzurpare a puterii în stat. Totodată, Andrei Năstase a îndemnat locuitorii Chişinăului să vină astăzi la Primărie la ora 17:30 pentru a-şi exprima protestul faţă de decizia instanţei.
Între timp, nu este clar ce se va întâmpla în continuare, dacă justiţia va menţine hotărârea judecătoriei prin care au fost anulate ambele tururi de scrutin. Potrivit Codului electoral, în caz de anulare, în decurs de două săptămâni este organizată votarea repetată, cu excluderea candidatului sau a candidaţilor care au încălcat legea.
Pe de altă parte, membrul Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan face referire la un alt articol care prevede că nu sunt organizate alegeri dacă vacanţa funcţiei intervine cu mai puţin de un an înainte de alegerile ordinare, care ar urma să se desfăşoare în iunie 2019.
Amintim că aseară târziu, o instanţă a declarat drept nule alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului, după mai multe ore de deliberări. Deocamdată nu sunt cunoscute motivele, deoarece hotărârea argumentată încă nu a fost publicată.
Scrutinul din 3 iunie a fost câştigat de Andrei Năstase, unul dintre liderii opoziţiei proeuropene de la Chişinău şi un critic al guvernării, în detrimentul unui candidat susţinut de preşedintele prorus Igor Dodon./rduinu/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iunie