Judecătoria Chişinău a declarat nule alegerile pentru funcţia de primar al oraşului, câştigate de Andrei Năstase

Judecătoria Chişinău a declarat nule, aseară târziu, alegerile pentru funcţia de primar al oraşului, câştigate de unul dintre liderii opoziţiei pro-europene, Andrei Năstase. Prezent în instanţă, Andrei Năstase a calificat decizia drept una arbitrară şi a spus că o va contesta. În cazul în care mandatul nu va fi validat de o instanţă superioară, Chişinăul va rămâne sub conducerea unui primar interimar până la următoarele alegeri locale, programate anul viitor.

Reporter: Cristina Popuşoi – Decizia Judecătoriei Chişinău de a declara alegerile nule a fost anunaţă, aseară, târziu, după câteva ore de deliberari. Primarul ales al Chişinăului, Andrei Năstase, candidat al opoziţiei pro-europene a calificat decizia instanţei drept una arbitrară şi a declarat că o va contesta la Curtea de Apel. El a îndemnat cetăţenii să se pregătească de proteste masive.

În cazul în care decizia primei instanţe va rămâne în vigoare, primăria Chişinăului va fi condusă de un primar interimar până la alegerile locale ordinare din 2019 pentru că, potrivit Codului electoral, până atunci nu mai pot fi organizate scrutine noi. Anterior, experţii declarau că nu există motive de invalidare a mandatului în pofida unei hotărâri recente a justiţiei prin care Andrei Năstase a fost găsit vinovat de încălcarea Codului electoral pentru că a îndemnat cetăţenii să iasă la vot în ziua alegerilor. Pe 3 iunie în turul doi al alegerilor anticipate pentru Primăria Chişinăului, liderul platformei Deminitate şi Adevăr, Andrei Năstase l-a învins pe socialistul Ion Ceban, obţinând peste 52% din voturi./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iunie