2018. június 21

Hétfőn olvassák fel az ellenzék által a Parlamentbe benyújtott bizalmatlansági inditványt

Az ellenzék által a Parlamentbe benyújtott bizalmatlansági inditványt a hétfői plénumon olvassák fel, majd két napra rá megvitatják és szavazat alá bocsátják. Ugyanakkor az állandó bürók azt kérték, hogy a két parlamenti kamara főtitkárságai és a jogi bizottságok terjesszenek javaslatot a törvényhozó fórum vezetőségéhez, hogy a Parlament épületében szerdán sorra került tiltakozás soha ne ismétlődjön meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

Ana Birchall miniszterelnök-helyettes Washingtonban folytatott tárgyalásokat

Ana Birchall miniszterelnök-helyettes Wilbur Ross amerikai kereskedelmi államtitkárral folytatott megbeszéléseket Washingtonban, egyebek mellett, a román-amerikai stratágiai partnerség gazdasági dimenziójáról és a Három Tenger Kezdeményezés csúcsösszejöveteléről, amelyre szeptemberben, Bukarestben kerül sor. Ana Birchall átadta Viorica Dăncilă miniszterelnök üzenetét, miszerint Románia határozottan elkötelezi magát a vonzó befektetési környezet biztositására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

A kormány stratégiát változtat a munkaerő-elvándorlás megakadályozására és a munkanélküliség leküzdésére

A kormány stratégiát változtat és egész sor intézkedést tart szemelőtt a munkaerő-elvándorlás megakadályozására és a munkanélküliség leküzdésére. A román hatóságok a szociális segélyekbe részesülők számának csökkentésére törekszenek. Ugyanakkor havi 500 eurónak  megfelelő összegbe részesitik azokat a vállalkozókat, akik munkanélkülieket vagy szociális segélybe részesülő személyeket alkalmaznak. Az erre vonatkozó előirást a képviselőház által szerdán megszavazott törvénytervezet tartalmazza. A szociális segélyt abban az esetben is felfüggesztik, ha az illető nem hajlandó a közösség javára dolgozni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

A román külügyminisztérium konzuli tamogatást nyújt Carina Ţurannak, amennyiben az sajtóinformációk beigazolódnak

Teodor Meleşcanu külügyminiszter kijelentette, hogy az orosz hatóságoktól nem kapott mostanig hivatalos értesitést azzal kapcsolatosan, hogy egy állampolgárt előzetes letartózatásba helyeztek Románia javára való kémkedés gyanujával. Mint hozzáfűzte, a külügyminisztérium kész konzuli segitséget nyújtani, amennyiben a sajtóinformációk beigazolódnak. A román rádió moszkvai tudósitója szerint, a Moldova Köztársaságból származó orosz állampolgárságú Carina Ţurcant két hónapra örizetbe vette a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, több ország – köztük Románia is – javára való kémkedés gyanujával. Carina Ţurcan egy villamosenergiai konszern igazgatótanácsának volt a tagja és több jelentős ukrajnai, moldovai, romániai és törökországi energiaprojekt fontos részese volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

Újra megnyitották az Otopeni repülőtér kettes kifutópályáját

Az év legzsúfoltabb időszakában az Otopeni nemzetközi repülőtérről naponta 300 gép indul, illetve érkezik. A repülőtér kapacitása 50%-al növekedett azt követően, hogy szerdán újra megnyitották a kettes kifutópályát. Másrészt, a Mogoşoaia-i vasúti hid újranyitásának köszönhetően a Bukarest-Északi Pályaudvarról induló vonat  mintegy 20 perc alatt az Otopeni repulőtéren van. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

Demeny Andrei, RADOR