Cod galben de vreme instabilă în 31 de judeţe din ţară

Meteorologii anunţă pentru mâine cod galben de vreme instabilă în 31 de judeţe din vestul, sud-vestul, centrul şi estul ţării. De la ora 6:00 dimineaţa până seara la ora 23:00, în aceste zone vor cădea ploi torenţiale şi vor fi vijelii. Aversele se vor muta spre seară şi în sud şi sud-est. Totodată, temperaturile vor începe să scadă. Mihaela Mihai a stat de vorbă cu Teodora Cumpănaşu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie:

Teodora Cumpănaşu: Mesajul de atenţionare cod galben face referire la Banat, Crişana, Maramureş, acolo unde vor fi prima oară astfel de manifestări, la Transilvania, Oltenia şi cea mai mare parte a Moldovei şi partea de nord a Munteniei, unde aşteptăm averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi izolat grindină, cantităţi de apă frecvent peste 20-25 de litri pe metru pătrat, pe spaţii mai mici chiar peste 50 de litri pe metru pătrat. De asemenea, vorbim de un mesaj de informare meteorologică; se face referire la partea de sud – sud-est a ţării, Muntenia, Dobrogea şi sud-estul Modovei, acolo unde manifestările, chiar dacă vor fi pe spaţii mai restrânse, pot fi chiar mai severe decât în restul ţării, pentru că vorbim de rafale puternice de vânt cu aspect de vijelie. Ploi în cantităţi mai puţine decât aşteptăm în restul ţării, pe arii restrânse 25-30 de litri pe metru pătrat, cu precizarea că pentru această parte de ţară manifestările vor fi de scurtă durată şi cel mai probabil, sau cu intensitatea cea mai mare, în cursul serii de vineri, aşa cum de altfel se va întâmpla şi în zona Capitalei.

Reporter: După acest episod de instabilitate atmosferică şi ploi torenţiale urmează o răcire a vremii?

Teodora Cumpănaşu: O răcire a vremii se va resimţi chiar de mâine. Partea de vest, nord-vest a ţării va avea mâine temperaturi chiar modeste: 19-20 de grade mâine la amiază./eendrefy/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 iunie