Guvernul a adoptat programul „Investeşte în tine”

 Românii cu vârste cuprinse între 26 şi 55 de ani vor putea lua împrumuturi cu dobândă zero, în cadrul programului „Investeşte în tine”, aprobat, ieri, de guvern.
Reporter: Petruţa Obrejan – Pot accesa acest credit, garantat în proporţie de 80% de stat, persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 55 de ani, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului, Nelu Barbu. Potrivit acestuia, împrumutul va fi acordat pe o perioadă de 10 ani, care mai poate fi ulterior prelungită. Beneficiarii care urmează o formă de învăţământ sau cursuri de calificare, pot lua până la 40 de mii de lei.
Nelu Barbu: Beneficiarul garantează 20% dacă este angajat. Dacă nu este angajat, trebuie însoţit de codebitor pentru diferenţa aceastade 20%. Împrumutul se acordă sub forma unui credit cu trageri multiple, în funcţie de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă, iar creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie, care poate fi până la cinci ani.
Reporter: Pe agenda executivului s-a aflat şi o hotărâre de guvern menită să susţină financiar sistemul informatic integrat, care va emite actele de stare civilă. Nelu Barbu a precizat că valoarea proiectului depăşeşte 184 de milioane de lei.
Nelu Barbu: Este vorba, practic, despre informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistarea şi eliberarea documentelor de stare civilă ce va avea ca prim efect o debirocratizare. Bineînţeles, se va reduce semnificativ şi volumul de hârtie folosit în emiterea actelor de stare civilă. Se va reduce spaţiul necesar depozitării la nivel naţional a tuturor arhivelor de documente rezultate în urma realizării fluxurilor administrative în cauză
Realizator: Executivul a mai aprobat, ieri, instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea transportatori în vederea restituirii către aceştia a diferenţei de acciză ca urmare a majorării preţului la motorină./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 iunie)