2018. július 9

Klaus Iohannis államfő felmentette tisztségéből a korrupcióellenes főügyészt

Klaus Iohannis államfő hétfőn felmentette tisztségéből Laura Codruţa Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét, közölte az elnöki hivatal szóvivője. Mădălina Dobrovolschi hangsúlyozta: az elnök fontosnak tartja, hogy Romániában érvényesüljön a jogállam és hogy a korrupcióellenes küzdelem ne akadjon el. Az államfő úgy ítélte meg – mondotta a szóvivő -, hogy „nincs más választása, eleget kell tennie az alkotmánybírósági határozatnak”, hiszen ő maga mindig az alkotmány és a törvények tiszteletben tartásának fontosságát hangoztatta. Laura Codruţa Kövesi 2013 óta áll a DNA élén, második mandátuma jövő tavasszal járt volna le.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.09)

A politikai pártok reagálása Laura Codruţa Kövesi tisztségéből való felmentésére

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) ésszerű eljárásnak itélte meg Klaus Iohannis államfő döntését, amelyet Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének tisztségéből való felmentése kapcsán hozott meg. E két politikai alakulat szerint az államfő kötelessége az alkotmánybiróság határozatainak tiszteletben tartása. Ezzel szemben a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra figyelmeztetett, hogy ezzel az eljárással nem zárul le a korrupció elleni küzdelem. Márton Árpád RMDSZ-képviselő úgy vélte, hogy az államfő a normalitás jegyében járt el, még akkor is, ha valamelyest későre szánta el magát e döntésre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.09)

Az Országos Szakszervezeti Tömb szerint mintegy 1,2 millió alkalmazott fizetése csökkent

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) szerint mintegy 1,2 millió alkalmazott fizetése csökkent a szociális hozzájárulási-adó alkalmazótól az alkalmazottra való átutalása nyomán. A BNS által végzett felmérés alapján a romániai munkáltatók fele módositotta csak az egyéni munkaszerződéseket, hogy az alkalmazottak fizetése ne csökkenjen. Dumitru Costin, a BNS elnöke úgy vélte: „Ahhoz hogy az alkalmazottak nettő bérjövedelme ne módosuljon bruttó fizetésüket legkevesebb 20%-al kell növelni. Országos viszonylatban több mint 238 vállalat van, amelyek nem módositották az egyéni munkaszerződéseket”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.09)

Ausztria bukaresti nagykövete ismertette azokat a kihivásokat, amelyekkel országa szembesül az EU Tanácsa elnökségének betöltése alatt

Isabelle Rauscher, Ausztria bukaresti nagykövette ismertette azokat a kihivásokat, amelyekkel országa szembesül az EU Tanácsa soros elnökségének betöltése alatt. A Európai Unió Tanácsa elnökségének Ausztria általi átvételéről szóló konferencián részt vett Teodor Meleşcanu külügyminiszter is.Isabelle Rauscher nagykövet kihangsúlyozta, hogy Ausztria mandátuma alatt a biztonságra és az illegális bevándorlás elleni küzdelemre össpontosit. Mint hozzáfűzte, a hosszú távú uniós költségvetés és az európai parlamenti választások előtti hangulat csak néhány kihivás azok közül, amelyekkel országa a következő hat hónapban szembesül.Teodor Melecanu külügyminiszter a maga részéről aláhúzta, hogy Románia támogatja Ausztria prioritásait, hiszen az osztrák soros elnökség alatt Románia árnyék-elnökséget biztosit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.09)

Rozália Gănciulescu