Senatul a respins solicitarea lui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind Statutul magistraţilor

Senatul a respins azi solicitarea Preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind Statutul magistraţilor. În aceste condiţii documentul se întoarce la şeful statului pentru promulgare, în forma adoptată iniţial, după câteva modificări aduse ca urmare unor decizii de neconstiutuţionalitate. Alina Bordeiaşu relatează.
Reporter: În timpul dezbaterilor din Senat, PSD a susţinut că solicitarea de reexaminare a fost făcută de şeful statului doar pentru a amâna intrarea în vigoare a legii. Senatorul social democrat Robert Cazanciuc spunea că argumentele invocate de preşedintele Klaus Iohannis nu susţin o cerere de reexaminare adresată Parlamentului.
Robert Cazanciuc: Preşedintele ne cere să reexaminăm actul, invocând lucruri care au fost tranşate în cadrul Comisiei speciale, soluţii care nu au fost acceptate de niciun fel de părţi în cadrul Comisiei speciale, soluţii care nu au legătură cu respectarea Constituţiei, ci pur şi simplu sunt în afara spiritului acestei legi, care se doreşte primul pas în reforma sistemului judiciar, în consolidarea independenţei, dar şi a responsabilitaţii magistraţilor.
Reporter: De cealaltă parte, opoziţia a anunţat că va ataca din nou legea la Curtea Constituţională. Senatorul PNL Alina Gorghiu spunea că documentul conţine multe greşeli, motiv pentru care a fost contestat deja de trei ori la Curte.
Alina Gorghiu: Am o singură speranţă în urma atacării la CCR a acestui proiect, că până în septembrie, când va da Curtea Constituţională termen, am văzut că pe Codul de proccedură penală a dat la jumătatea lunii septembrie, să se publice şi raportul preliminar de la Comisia de la Veneţia şi că acest raport şi o opinie preliminară vor fi baza viitoarei decizii a CCR.
Reporter: Documentul prevede, între altele, că preşedintele ţării poate refuza o singură dată şi motivat numirea în funcţie a procurorilor de rang înalt./mnecula/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 iulie