Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu provocări şi cu ameninţări de securitate fără precedent

Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu provocări şi cu ameninţări de securitate fără precedent, dar şi cu dezacorduri între statele membre, astfel că summitul NATO de astăzi are o importanţă deosebită – a avertizat, la Bruxelles, înaintea reuniunii secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Reporter: Amalia Bojescu – Summitul de la Bruxelles trebuie să demonstreze că Alianţa Nord-Atlantică poate face mai mult doar împreună prin colaborarea statelor membre.

Jens Stoltenberg: Sunt convins că în ciuda discuţiilor, dezacordurilor, vom lua deciziile cele mai bune, ceea ce va însemna că vom hotărî cum să întârim apărarea colectivă, cu o înaltă pregătire a trupelor noastre. Totodată vrem să intensificăm eforturile de combatere a terorismului cu o nouă misiune de formare în Irak şi să acordăm mai mult sprijin forţelor afgane de securitate şi ne vom asigura că Alianţa Nord-Atlantică este întotdeauna potrivită scopului nostru prin modernizarea structurii de comandă, stabilind două noi centre, unul în Norfolk, Virginia şi un altul în Ulm, Germania. Dar, poate, cel mai important vom decide în ceea ce priveşte împărţirea sarcinilor referitoare la cheltuielile cu apărarea.

Reporter: Mai spunea Jens Stoltenberg, pentru că, după decenii, când aliaţii tăiau din fondurile pentru apărare acum aceştea adaugă miliarde la bugetele lor destinate acestui domeniu. Secretarul general a adăugat că o Alianţă puternică este importantă şi pentru Europa şi pentru Statele Unite, de aceea acest summit trebuie să arate că, în ciuda diferitelor probleme, NATO poate fi piatra de temelie a unităţii transatlantice./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iulie