În Grecia a fost descoperită cea mai veche urmă a Odiseei

O tabletă cu treisprezece versete ale Odiseei care a fost găsită în situl arheologic Olympia, în sudul Greciei, este cea mai vechi urmă găsită vreodată a poemului lui Homer care narează întoarcerea acasă a înţeleptului Ulise după războiul troian relatat în Iliada. Poemul Odiseea a fost compus pe cale orală, în jurul secolului al XI-lea. î.Hr și a fost transcris începând cu secolul VIII. Din versiunile pe pergament au fost găsite doar câteva fragmente din Egipt.
Primele estimări privind noua descoperire ipotzează că tăbliţa ar fi fost creată înainte de secolul al treilea d.Hr. Potrivit celor comunicate de Ministerul Culturii elen, în cazul în care acestă dată ar fi confirmată, ar fi vorba de cea mai veche variantă scrisă descoperită vreodată a lucrării lui Homer.
Fragmentul de pe tăbliţă provine din a paisprezecea din cele 24 de cărți ale Odiseei și a fost găsit lângă ruinele templului lui Zeus. Tăbliţa a văzut lumina după trei ani de săpături efectuate de Serviciul elen de Arheologie, în cooperare cu Institutul German de Arheologie.

www.repubblica.it

Traducerea: Cătălina Păunel/cpaunel