2018. július 13

A nemzetvédelmi miniszter további 100 román katona Afgansztába való küldését tervezi javasolni a Parlamentnek

A nemzet védelmi miniszter javasolni szándékszik a Parlamentnek további 100 katona Afganisztánba való küldését, 2019-ben. Mihai Fifor megemlitette, hogy jelenleg 700 román katona teljesit szolgálatot az afganisztáni hadszintereken, mig jövőben számuk 900-ra növekedhet.”Az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsának legutóbbi ülésén a Nemzetvédelmi Minisztérium előterjesztette készségét, miszerint a jövőben 800-ra emeli az afganisztáni küldetésekben részt vevő román katonák számát.Természetesen, a Parlament jóváhagyása alá bocsátjuk javaslatunkat, miszerint a hadszintereken küldetésüket teljesitő katonák számát a Nemzetvédelmi Minisztérium 900-ra tudja emelni”, tájékoztatott Mihai Fifor miniszer. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.13)

A Velencei Bizottság javaslata Romániának

A Velencei Bizottság azt javasolta Romániának, hogy gondolja újra a vezető magas rangú ügyészek kinevezésének jogi szabályozását és  módosítsa az alkotmányt a semleges kinevezési és leváltási eljárások szavatolása érdekében.Az Európa Tanács konzultatív testülete támogatja azon intézmények szerepének további megörzését, amelyek egyensúlyban tartják az igazságügyi miniszter befolyását. Az igazságszolgáltatás működését szabályozó három törvény módosítására vonatkozó előzetes véleményében a Velencei Bizottsag kihangsúlyozza, hogy az emlitett módositások minden valószinüséggel megszűntetik a birók és ügyészek függetlenségét. A Velencei Bizottság pénteken közzétett, harmincoldalas előzetes véleményében kifejtette: a vezető ügyészek kinevezésében és leváltásában az elnök és a legfelsőbb bírói tanács szerepének megőrzése szavatolhatja az eljárás semlegességét, és kiegyensúlyozhatja az igazságügyi miniszter befolyását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.13)

Az építőipari termelés 1,3 százalékkal csökkent az első öt hónapban

Az építőipari termelés volumene 1,3 százalékkal csökkent az első öt hónapban az elmúlt év ugyanezen időszakához képest, közölte pénteken az Országos Statisztikai Hivatal.  A csökkenés oka főleg az új építményeknél tapasztalt 5%-os visszaesés volt. Ugyanakkor a karbantartási munkálatok volumene 10,2 százalékkal, mig a generáljavításoké 3,2 százalékkal emelkedett. Az ipari létesítményeknél 12,2 százalékos volt a növekedés, a nem lakóépületeknél végzett munkák volumene 3,9 százalékkal emelkedett.  Tavaly egész évben az építőipari termelés 5,4 százalékkal csökkent 2016-hoz képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.13)

A kisinyóvi parlament ratifikálta az Európai Beruházási Bankkal megkötött hitelmegállapodást

Az Európai Beruházási Bank 80 millió euró, 25 évre szóló hitelt folyósit Moldova Köztáraságnak a Romániával való  villamosenergia-összeköttetésének megvalósitásához, amely alternativ energiaforrást biztosit majd a országnak. Moldova Köztársaságnak összesen mintegy 270 millió euróra van szüksége e projekt megvalósitásához, amelyet 2022-ben kell befejeznie.E projektre további 70 millió euró értékű hitelt a Világbanktól, mig 80 millió eurós kölcsönt az Európai Újjáépitési és Fejlesztési Banktól kap. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.13)

Rozália Gănciulescu