Recepție la Ambasadă de Ziua Naţională a Franţei

La Bucureşti, ambasada Franţei organizează o recepţie la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis. Ambasadoarea Michèle Ramis, invitată, ieri, la Radio România Actualităţi, a vorbit despre democrație, libertate și viitorul comun al Franței și României.
Reporter: Alina Stănuță – Ambasadorul Franței la București, doamna Michèle Ramis, a vorbit ieri la Radio România depsre valorile democratice pe care le promovează Franța, dar și despre prietenia franco-română. Doamna amabasador a explicat de ce „Liberté, égalité, fraternité” – Libertate, egalitate, fraternitate – cele trei cuvinte-cheie ale Revoluţiei franceze de la 1789 sunt mai actuale ca oricând.
Michèle Ramis: Este vorba de nişte principii care au fost introduse în Declaraţia Drepturilor Omului şi Cetăţeanului, de la 1789. Egalitate – vrea să spună că cetăţenii sunt cu toţii egali, indiferent de originea lor, de opiniile pe care le au, de orientatea lor sexuală. Libertatea – arată faptul că cetăţenii pot să se bucure de libertatea lor, respectând libertatea celorlalţi şi respectând legea; vorbim astăzi de libertatea presei, de libertatea de întrunire, de libertatea opiniei politice. Fraternitatea – este un principiu moral, este vorba de a fi solidari cu ceilalţi cetăţeni, să avem mereu în minte interesul celuilalt. Cred că aceste trei principii sunt mai mult ca oricând vii.
Reporter: Doamna ambasador a mai vorbit şi despre rădăcinile culturale comune dintre România şi Franţa şi a menţionat că, în acest moment, în România sunt aproximativ 2.000 de studenţi din Franţa care studiază în principal medicina. Michèle Ramis şi-a exprimat speranţa ca acest schimb de studenţi se va intensifica în viitor./eradu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 iulie