Muzeul Național Brukenthal invită publicul vineri, 20 iulie 2018, la două evenimente cu intrare liberă

Muzeul Național Brukenthal invită publicul vineri, 20 iulie 2018, în curtea interioară a Muzeului de Istorie Casa Altemberger (Str. Mitropoliei Nr. 2), ora 19:00, la două evenimente cu intrare liberă, cuprinse în proiectul „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național:

Concertul de Muzică Medievală Huniadi Cantores

Un concert de atmosferă, din programul căruia fac parte piese muzicale medievale și renascentiste, interpretate cu instrumente vechi, menite să reînvie legendele Transilvaniei și strălucirea curților princiare.

Înființat în anul 2006, grupul Huniadi Cantores este alcătuit din Alin Bălescu (blockflöte sopran, alto, tenor, pocket clarinet), Mihaela Galamboş (blockflöte sopran, alto, tenor), Dorin Săvulescu (vocal, irish bouzouki, percuție) și managerul grupului Mircea Goian (viola da gamba, fidula, hurdy gurdy).

Expoziția „Servirea mâncării, între medieval și modern” (20.07 – 31.12.2018)

Expoziția prezintă, prin intermediul a 16 panouri, o istorie pe scurt a evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern.

De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveștile cuprinse în această expoziție urmăresc evoluția cuțitului de la armă-tacâm la stadiul de cuțit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenușăresei tacâmurilor – furculița, a cărei folosire generalizată a reușit abia în era industrializării.

De asemenea, narațiunea expoziției urmărește felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziționării și folosirii instrumentarului de masă.

Sunt prezentate piese din argint, cositor, cupru și oțel din colecțiile Muzeului de Istorie Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puțin cunoscute sau care nu au fost expuse până la această dată.

Marius GHEORGHIU

Secţia Educaţie, Marketing şi Comunicare

MUZEUL NAŢIONAL BRUKENTHAL

Piaţa Mare nr 4 -5

550163 Sibiu

ROMANIA

tel: (+4) 0269 217691

fax: (+4) 0269 211545

 E-mail: marius.gheorghiu@brukenthalmuseum.ro

 Web site: www.brukenthalmuseum.ro

RADOR – 16 iulie