Revista presei internaţionale – 18 iulie

Întrevederea de luni dintre preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi cel al Rusiei, Vladimir Putin, continuă să facă valuri în presa internaţională, iar comentariile sunt preponderent critice. Dar, după cum vom vedea, Rusia a rămas pe prima pagină a ziarelor şi din alte motive.

Să începem însă cu impresiile lăsate de întrevederea celor doi preşedinţi. „Trump demonstrează în faţa lumii că este lacheul lui Putin”, titrează cotidianul american „The New York Times”. „Indiferent cât de puţine speranţe v-aţi fi pus în întrevederea de luni dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, e greu să nu fi fost izbiţi de atitudinea slugarnică a preşedintelui american”, scrie acelaşi ziar. „Trump îi oferă lui Putin un triumf diplomatic”, opinează şi ziarul „Chicago Tribune”. Iar britanicul „The Guardian” se întreabă: „Îl vor pedepsi oare republicanii pe Trump pentru performanţa sa cu Putin?” Cotidianul francez „Le Monde” opinează şi el că „Vladimir Putin a dominat întâlnirea cu Trump de la Helsinki”. Iar ziarul „La Libre Belgique” scrie că „slăbiciunea lui Trump i-a scandalizat până şi pe republicani”. Iar un ziar moscovit, „Rosiiskaia Gazeta”, trage concluzia titrând: „Tentativa Occidentului de a izola Rusia a eşuat”.

Comunitatea internaţională nu pare să se fi lăsat însă impresionată de prestaţia preşedintelui Putin la întâlnirea cu Donald Trump. „Marţi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Rusia să plătească daune în valoare de 20.000 de euro familiei Annei Politkovskaia, jurnalista asasinată la Moscova, în 2006”, informează publicaţia moscovită „Komsomolskaia Pravda”. Un alt ziar rusesc, „Kommersant”, menţionează că „celor 20.000 de euro li se adaugă alte 15.000 drept cheltuieli de judecată”. Potrivit aceluiaşi ziar, „cei doi judecători, dintre care unul rus, au subliniat că faptul că asasinul nu a fost găsit nici pănă astăzi nu înseamnă că ancheta a fost ineficientă”.

Şi tot marţi, aceeaşi instanţă din Strasbourg „a condamnat Rusia pentru modul în care a intervenit în protestele din 2012 ale formaţiei feminine de muzică punk Pussy Riot dintr-o biserică din Moscova. Amenda: 48.760 euro”, anunţă tot o publicaţie rusă, „Vecernie vedomosti”.

Dar dacă în Europa, din diverse motive, atmosfera pare mai încordată, Turcia dă în schimb semne de relaxare. Astăzi, este ridicată starea de urgenţă impusă în urma loviturii de stat eşuate din urmă cu doi ani. Ziarul turc „Hürriyet” informează că „guvernul a pregătit un proiect pentru perioada imediat următoare, pe care l-a trimis spre aprobare parlamentului”. Dar acelaşi ziar menţionează că „proiectul va prezenta şi diverse motive pentru care demonstraţiile de protest pot fi interzise”. O altă publicaţie turcă, „Yeni Şafak” afirmă că, potrivit proiectului, „perioada de şedere în diverse provincii a unor persoane suspectate că ar putea atenta la siguranţa publică ar putea fi limitată la 15 zile , iar, în cazuri de urgenţă, suspecţii, vehiculele şi bagajele vor face obiectul unor percheziţii”. Dar publicaţia germană „Stuttgarter Zeitung” se arată circumspectă, afirmând că, „deşi guvernul oferă ca argument Franţa, unde autorităţile antiteroriste au primit atribuţii sporite după o stare de urgenţă care a durat aproape doi ani, în Turcia, starea de urgenţă reintră pe uşa din spate”.

Alexandru Danga

RADOR – 18 iulie