Anchete la Mina Lupeni

Anchete la Mina Lupeni după accidentul de ieri în care, după o surpare, un miner şi-a pierdut viaţa şi altul a fost rănit. Muncitorul salvat se află acum la spital în stare bună. În urma accidentului, mai mulţi mineri se plâng că lucrează în condiţii grele. Corespondentul nostru Ilie Pintea transmite.
Reporter: Ilie Pintea – După accidentul de muncă de ieri dimineaţă, în urma căruia un miner a murit şi un altul a fost rănit, Corpul de Control al Ministerului Energiei a început o anchetă pentru a determina împrejurările producerii tragediei de la Mina Lupeni. De asemenea, procurorii hunedoreni au deschis un dosar pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, iar specialiştii ITM Hunedoara au început cercetarea evenimentului. Surparea s-a produs într-un abataj aflat la aproape 500 de metri în subteran, iar pentru unul dintre cei doi mineri prinşi sub zăcământ salvatorii nu au mai putut face nimic. Minerii care au lucrat în zonă spun că surparea a fost una de doar câţiva metri, nu o surpare de mare întindere, şi acuză condiţiile grele de muncă din subteran.
-: Foarte greu, de-abia reuşim să mergem în continuare cu ce avem. Tot ce-i vechi ni-l dă ca nou.
-: Echipamentele foarte vechi, utilajele foarte vechi, deci nu suntem luaţi în considerare cu nimic. Da, ne punem în pericol şi ne descurcăm cum putem şi tot noi suntem umiliţi de alţii.
Reporter: Anul trecut, în luna octombrie, doi mineri au murit unul a fost grav rănit după o surpare în care au fost prinşi 11 mineri, iar în urma acelui eveniment conducerea de atunci a Ministerului Energiei a promis sprijin în dotarea cu materiale a exploatării. Mina Lupeni se află într-un program de închidere împreună cu mina Lonea şi ar fi trebuit să îşi înceteze activitatea, dar a beneficiat de o prelungire a producţiei./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 iulie