2018. júlus 20

A Román Légierő Napja

Katonai és vallásos ceremóniával, valamint virágkoszorúk elhelyezésével emlékeztek meg pénteken, Bukarestben, a Légierő Napjáról.Az eseményen jelen volt Mircea Duşa védelmi államtitkára, Nicolae Ciucă tábornok, védelmi vezérkari főnök, valamint a román légierő tisztjei és veteránjai, és a bukaresti nagykövetségek katonai attaséi.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.20)

Klaus Iohannis kihirdette az igazságszolgáltatás megszervezésére vonatkozó törvényt módositó jogszabályt

Klaus Iohannis államelnök pénteken kihirdette az igazságszolgáltatás megszervezésére vonatkozó törvényt módositó jogszabályt, közölte az Elnöki Hivatal. Iohannis csütörtökön leszögezte, hogy kénytelen kihirdetnie e törvényt, mivel  kifogyott a jogszabály hatályba lépését hátráltató alkotmányos eszközökből, de ugyanakkor felszólította a bukaresti szociálliberális kormánykoalíciót, hogy az őszi parlamenti ülésszakon tűzze újból napirendre a három igazságügyi törvényt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.20)

Hatályba lépett az útlevelek érvényességi idejét meghosszabitó törvény

Pénteken hatályba lépett az útlevelek érvényességi idejének öt évről tiz évre való meghosszabitását előirányzó törvény. Ennek értelmében a18 évet betöltött állampolgárok az egyszerű elektrónikus útlevelet tiz évre, a 12 év alatti  kérelmezők három évre, mig a 12 és 18 év közöttiek öt évre szólóan igényelhetik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.20)

Törvénytervezet készül a nagy állami vállalatok adótartozásának elengedésére 

„A román gazdaság ösztönzése érdekében a kormány törvénytervezetet készit az adótartozások elengedésére azon  állami vállalatok esetében, amelyek a költségvetéssel szemben nagy adósságokat halmoztak fel”, nyilatkozta pénteken a román rádiónak  Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, megjegyezve, hogy a jogszabály-tervezetet az ősszel nyilvános társadalmi vitára bocsátják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.20)

Rozália Gănciulescu