Bronzul, o modă recentă

În timpul Renaşterii, pielea albă era văzută drept semn de apartenenţă la viaţa nobiliară. Doamnele se protejau cu grijă de soare purtând în permanenţă mănuşi, pălării sau umbreluţe. Cele mai graţioase femei purtau voaluri, cape şi mănuşi atunci când ieşeau, pentru a se feri de razele soarelui. Tenul de porţelan era şi el o modalitate de a diferenţia nobilii de oamenii simpli.  În Asia, femeile foloseau pudra de orez pentru a da feţei o nuanţă palidă.

Abia pe la începutul secolului al XX-lea,  moda a început să se schimbe. Doctorii şi oamenii de ştiinţă au fost cei care au încurajat statul la soare, argumentând că că razele soarelui favorizează sinteza vitaminei D în organism.

Curentul pielii albe de porţelan a luat sfârşit datorită lui Coco Chanel. După o vacanţă petrecută la Marea Nordului, ea s-a întors la Paris foarte bronzată şi, astfel, a dat naştere unui nou trend ce a cuprins toată lumea de atunci şi până în zilele noastre.

În prezent, pe timp de vară, un bronz perfect este idealul tuturor. Femei şi bărbaţi, deopotrivă, se strauiesc să aibă un bronz minunat. Expunerea la ultraviolete ne creşte serotonina, hormonul fericirii şi ne face să vrem şi mai mult… Soarele este şi sărbătoarea vieţii. Atenţie însă la excese!

Autor: Mariana Drăgoi

Miturile bronzului perfect

Mulţi oameni nu concep o vacanţă de vară fără bronzat. Bronzul e o formă de apărare a pielii de arsura solară. Dacă se produce rapid e semn că arsura a fost violentă, capabilă să agreseze ADN-ul celular şi să genereze displazii celulare. Ştim că este greu să vorbim despre sănătate curată atunci când aducem în discuţie bronzarea, fie ca este ea la salon sau sub razele soarelui, dar vom încerca să vă prezentăm câteva mituri.

Ai voie să te bronzezi, cu condiţia să nu te arzi – Din păcate, nu există un nivel sigur de expunere la soare. Chiar şi un bronz uşor îţi măreşte riscul de cancer sau îmbătrânire prematură a pielii. E adevărat însă că arsurile solare sunt mult mai periculoase decât un simplu bronz. La fiecare arsură serioasă riscul de melanom se dublează. Clasica metodă de bronzare prin expunerea la soare implică necesitatea folosirii unor produse cu factor de protecţie solară – SPF (Sun Protection Formula), care se regăseşte cu diverse valori în produse precum loţiuni, uleiuri sau creme. Aplicate, acestea creează o barieră între razele ultraviolete şi epidermă, iar cu cât factorul de protecţie solară este mai mare, cu atât bronzul obţinut va fi mai puţin intens, dar şi mai puţin dăunător.

Toate cremele SPF îţi oferă protecţie completă – Când alegi o cremă de protecţie solară trebuie să fii foarte atentă. Unele produse protejează doar împotriva razelor ultraviolete de tip B, cele care produc arsurile solare, dar nu te protejează de ultravioletele A, care produc riduri şi cancer. Caută o cremă SPF cu spectru larg – eticheta trebuie să menţioneze protecţia UVA.

Dacă stai sub umbrelă eşti protejat de soare –  Umbrele nu te apără de razele UV. Acestea pot trece prin ţesătură, iar când eşti la plajă razele pot fi reflectate de nisip. Umbrela filtrează numai 25% din raze.

Dacă stai îmbrăcat la plajă nu ai nevoie de crema cu factor SPF – Razele UV pot trece şi prin ţesături, în special prin cele deschise la culoare. Cea mai bună protecţie o oferă ţesăturile albastru închis sau negre. Ca să-ţi dai seama cât eşti de protejat, pune tricoul în dreptul ochilor şi uită-te prin el. Dacă se vede lumină, înseamnă că şi razele UV pot trece.

Dacă foloseşti creme cu SPF poţi sta oricât la plajă – Pentru că nicio cremă nu oferă protecţie 100%, trebuie să eviţi să stai la plajă în orele când soarele e foarte puternic. Iar în restul zilei nu uita să aplici crema ori de câte se impune, chiar dacă este rezistentă la apă.

În concluzie, bronzaţi-vă cu măsură, nu staţi la soare la orele amiezii, în special între orele 11 şi 18, şi protejaţi-vă!

Autor: Mariana Drăgoi