Intră în vigoare legea care prevede extinderea valabilităţii paşapoartelor

Realizator: Legea care prevede extinderea valabilităţii paşapoartelor intră în vigoare de astăzi. Astfel, pentru persoanele care au împlinit 18 ani valabilitatea paşapoartelor va creşte de la 5 la 10 ani. Potrivit actului normativ, paşapoartele simple temporare vor fi eliberate în termen scurt doar în cazuri clar reglementate – a declarat pentru postul nostru de radio directorul serviciului de profil al municipiului Bucureşti, comisarul şef Dan Diaconu.

Dan Diaconu: Cetăţenii vor trebui să depună documente care probează necesitatea şi urgenţa de a se afla pe teritoriul altui stat din motive obiective, legate de probleme de sănătate, familie sau motive profesionale. Altfel, pentru cei care nu doresc eliberarea unui paşaport electronic, acest paşaport temporar se va elibera într-un termen similar cu acest tip de document – adică, în prezent, 14 zile calendaristice.

Realizator: Pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, paşapoartele rămân valabile în continuare pentru 5 ani, iar pentru cei sub 12 ani paşapoartele rămân valabile trei ani – ne-a transmis reporterul nostru Daniela Mănuţă./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iulie

*

Realizator: Legea care prevede extinderea valabilităţii paşapoartelor intră în vigoare de astăzi. Astfel – pentru persoanele care au împlinit 18 ani – valabilitatea paşapoartelor va creşte de la 5 la 10 ani. Potrivit actului normativ, paşapoartele simple temporare vor fi eliberate în termen scurt – cum se întâmplă şi în prezent, doar în cazuri clar reglementate – după cum ne-a transmis reporterul nostru, Daniela Mănuţă. În municipiul Arad, sunt procesate zilnic peste 300 de cereri – odată cu sosirea românilor în această perioadă de concedii şi vacanţă în ţară – după cum aflăm de la corespondentul nostru, Ioan Suciu:

Reporter: Aflat într-o nouă locaţie, în incinta unui centru comercial şi cu posibilitatea programării online, serviciul public comunitar pentru eliberare şi evidenţa paşapoartelor din Arad vine în sprijinul cetăţenilor, în condiţiile în care cererea pentru eliberare de paşapoarte a înregistrat o creştere, odată cu sosirea în ţară a românilor ce muncesc în străinătate. Comisarul şef Otilia Marchiş spune că în fiecare zi sunt procesate peste 300 de cereri, majoritatea dintre acestea fiind pentru paşapoarte temporare, cu valabilitatea de 12 luni. Totodată, numărul mare de solicitări pentru eliberarea paşapoartelor este şi rezultatul faptului că Aradul este un judeţ de graniţă, astfel ca foarte multe solicitări pentru noi documente sunt depuse de românii veniţi de peste hotare şi care nu au domiciliul în judeţul Arad./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iulie