THE WASHINGTON POST: Cea mai înaltă instanță a României aprobă drepturi de rezidență pentru cuplurile homosexuale

Cea mai înaltă instanță a României a hotărât miercuri că un cuplu homosexual româno-american e îndreptățit la aceleași drepturi de rezidență ca și alte cupluri căsătorite din Uniunea Europeană.

Decizia Curții Constituționale urmează unei decizii de luna trecută a Curții de Justiție Europene în cazul românului Adrian Coman și al soțului său american, Claibourn Robert Hamilton. Bărbații, care trăiesc la New York, doreau ca mariajul lor să fie recunoscut legal în România.

Curtea UE a hotărât că statele membre „nu pot obstrucționa libertatea de rezidență a cetățenilor UE prin refuzul de a acorda rezidență soțului de același sex.”

Decizia nu le interzice unor țări precum România să continue să interzică căsătoriile homosexuale.

Asociația pentru drepturile homosexualilor Accept a calificat decizia drept „un prim pas important spre asigurarea egalității pentru drepturile și demnitatea persoanelor LGBT și ale familiilor lor.”

Judecătorul șef al Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, a declarat că decizia la nivel național nu privește căsătoriile homosexuale, ci libera circulație.

Un alt grup, MozaiQ, a declarat că verdictul a venit „într-un moment crucial […] în care grupurile conservatoare încearcă să schimbe constituția și să interzică căsătoriile homosexuale.” El a îndemnat politicienii să legalizeze uniunile civile homosexuale.

Membrii UE România, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și Letonia nu recunosc căsătoria homosexuală și nici nu acordă protecție legală cuplurilor homosexuale.

https://www.washingtonpost.com/world/europe/romanias-top-court-oks-residency-rights-for-same-sex-couple/2018/07/18/f1750606-8a90-11e8-9d59-dccc2c0cabcf_story.html

Traducere: Andrei Suba/asuba/cciulu