UE a decis libera circulaţie a kosovarilor în spaţiul comunitar

În condiţiile deciziei Comisiei Europene de temporizare a integării europene a Balcanilor de Vest, autorităţile de la Bruxelles au premiat astăzi entităţile din regiune care au realizat totuşi progrese. Astfel, pentru Kosovo, care a avansat în procesul de negociere cu Serbia, mediat tot de europeni, a fost decisă practic libera circulaţie în UE. La rândul său, Macedonia a primit gărzi de frontieră europene care o vor ajuta să combată mai bine migraţia ilegală. Amalia Bojescu transmite.
Reporter: Din 2012, când a fost lansat dialogul cu Kosovo, referitor la liberalizarea vizelor, Comisia Europeană a monitorizat continuu îndeplinirea cerinţelor prevăzute în foaia de parcurs. Anunţul privind îndeplinirea de către Kosovo a ultimelor două criterii de referinţă a fost făcut de comisarul european pentru migraţie Dimitris Avramopoulos.
„Sunt încântat să anunţ că toate eforturile făcute de Kosovo în procesul de liberalizare a vizelor au dat rezultate. Comisia Europeană confirmă că ultimele două criterii de referinţă au fost îndeplinite. Ştim că nu a fost uşor, felicităm preşedintele ţării şi guvernul pentru ceea ce au făcut în ultimele luni, în condiţii dificile şi sub presiune” – mai spunea Dimitris Avramopoulos. El a adăugat că are încredere că şi în viitor Kosovo va răspunde atât provocărilor în materie de migraţie cât şi celor referitoare la securitate, inclusiv în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Raportul Comisiei Europene confirmă îndeplinirea în continuare de către Kosovo a tuturor celorlalte criterii de referinţă prevăzute în foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor, referitoare la readmisie şi reintegrare, securitatea documentelor, migraţiei şi gestionarea frontierelor, ordinea şi siguranţa publiceşi drepturile fundamentale conexe libertăţii de circulaţie. După adoptarea propunerii legislative de către Parlamentul European şi Consiliul European, resortisanţii din Kosovo, titulari ai unor paşapoarte biometrice, nu vor mai avea nevoie de viză atunci când vor călatori pentru şederi de scurtă durată de până la 90 de zile în toate statele membre ale Spaţiului Comunitar. Comisia Europeană a mai anunţat şi încheierea unui acord cu fosta republică iugoslavă a Macedoniei, care va permite gărzilor de frontieră europene să fie desfăşurate pe teritoriul acestei ţări în cazul unui aflux migratoriu către UE. Acest acord deschide calea unor operaţiuni comune cu Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, FRONTEX, inclusiv în această ţară din Balcani, precizează executivul comunitar.Documentul parafat va fi semnat oficial la o dată ulterioară, după ce ambele părţi vor parcurge procedurile legale necesare. Apoi, trebuie aprobat de Parlamentul European. UE a încheiat deja un acord similarcu Albaniaşi speră să încheie astfel de documente cu Serbia, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina. Agenţia Europeană care ajută în special statele membre cu misiuni de patrulare la frontierele externe ale UE a fost consolidat în mod semnificativ în ultimii ani în cadrul măsurilor luate de Uniune pentru a face faţă afluxului de migranţi./menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 iulie, ora 22:30)