2018. július 24

Leo Varadkar ír kormányfő  Bukarestbe látogatott

Leo Varadkar ír kormányfő bukaresti látogatása során a román hivataloságokkal Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről tárgyalt. Az ír kormányfőt Klaus Iohannis államelnök fogadta, aki megelégedéssel nyugtázta, hogy Leo Varadkar körmányfővel egyeznek elképzelései az EU jövőjét illetően, mig a Brexittel kapcsolatosan elmondta: kevés a valószinüsége annak, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az EU-ból. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.24)

A kormány több mint 200 millió lejjel segiti az árviz sújtotta településeket

A kormány kedden több mint 200 millió lej kiutalását hagyta jóvá 28 megye árviz sújtotta több településének. Nelu Barbu kormányszvivő leszögezte, hogy az emlitett összeg a kormány tartalékalapjából származik és a települések infrastruktúrájának helyreállitására forditják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.24)

Liviu Dragnea: Az alkotmány módositásáról szóló népszavazást valószinüleg az ősszel szervezzük meg

Liviu Dragnea képviselőházi elnök közölte, hogy a család fogalmának alkotmánybeli újradefiniálása kapcsán a referendumot valószinüleg az ősszel szervezik meg. „E témát meg kell vitatnunk a kormánykoalicióban, a szenátusban és a Szociáldemokrata Pártban, de remélem, hogy a három millió állampolgár által szorgalmazott alkotmánymódositást – a család fogalmának újbóli meghatározása érdekében – népszavazás alá tudjuk bocsátani szeptember végén, vagy október első vasárnapján”, fűzte hozzá Dragnea.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.24)

A román hadsereg kész segiteni a görög mentőcsapatokat

A román hadsereg a tűz eloltására és logisztikai segitségnyújtásra alkalmas repülőgépekkel, mintegy 20 katonával és segédszemélyzettel tudja segiteni a görögországi mentőcsapatokat. A C-27 J Spartan és a C-130 Hercules  tipusú gépek bármelyik pillanatban indulhatnak Görögországba, tájékoztatott közleményében a védelmi minisztérium. Athén keleti részén kiütött tűz következtében legkevesebb 74 ember veszitette életét és 184-en sebesültek meg, de a mentőcsapatok szerint számuk sokkal nagyobb.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.24)

Rozália Gănciulescu