Handbal – România vrea o nouă medalie la junioare

Naționala feminină de handbal junioare a României a intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru Campionatul Mondial din Polonia. Pentru a ajunge să joace pentru titlu, naționala de handbal junioare are însă de parcurs un drum lung, care începe cu primul meci din grupe, programat în 7 august, contra Slovaciei. ”Tricolorele” vor juca în continuare contra Braziliei, Poloniei, Angolei și Germaniei.
Tinerele antrenate de celebra Carmen Amariei știu deja cum vor sărbători o mult visată medalie de aur: cu o baie în piscină!

”Am înțeles că e o piscină acolo sau ceva de genul acesta. Am zis că dacă luăm titlul mondial deja am mai făcut asta și când am cucerit locul 1 la Jocurile Mediteraneene, ne-am aruncat în piscină și era foarte rece”, a declarat Diana Ciucă, portarul naționalei de junioare a României, care anul trecut a fost desemnată cel mai bun goal-keeper al Campionatelor Europene.

Și centrul echipei noastre, Monica Bărăbaș, abia așteaptă baia în piscină: ”E o tradiție, pentru că și când am fost la Jocurile Mediteraneene am făcut același lucru după ce am luat medalia de aur. Toată lumea stie să înoate, deci nu vor fi probleme”, a declarat ea.

Ideea nu este nouă. La fel au procedat, în 1995, antrenoarea lor, Carmen Amariei, și coechipierele acesteia, după ce au cucerit titlul mondial de tineret, acum 23 de ani. ”Direct în piscină am fost toată echipa, era o piscină acolo în cadrul complexului unde am fost cazate. Bineînțeles că am făcut hora, renumita horă, și cred că am stat până la 3 dimineața povestind la sucuri de portocale și bucurându-ne. Abia la 2-3 zile, când am ajuns acasă am realizat de fapt performanța pe care o făcusem în ‘95”, rememorează antrenoarea echipei de junioare, Carmen Amariei, componentă a acelei naționale de aur.
Ultimul titlu mondial în 2014

România a câștigat ultima oară titlul mondial la junioare în 2014, cu o echipă din care făceau parte Bianca Bazaliu și Cristina Laslo.

Aflate în cantonament la Râmnicu Vâlcea, fetele sunt încrezătoare în șansele lor: ”Ne pregătim foarte mult pentru acest Campionat Mondial. Tragem fiecare de noi cât putem și vrem să avem un rezultat cât mai bun acolo. Trebuie să abordăm fiecare meci cu seriozitate și cu încredere în noi și cred că va fi bine. Germania e campioana europeană de anul trecut, dar nu ne e frică de ea, intrăm cu încredere și o să vedem cum va fi”, e de părere interul stânga, Ioana Bălăceanu.

Monica Bărăbaș, jucătoare care la 17 ani a marcat 100 de goluri în Divizia A, este foarte optimistă: ”Este o grupă accesibilă, iar noi pregătindu-ne acum, sperăm să facem o figură frumoasă și să trecem de faza grupelor, iar apoi să luăm totul pas cu pas”, a declarat ea.

Carmen Amariei, care a văzut multe atât ca jucătoare cât și ca antrenoare, știe că nici un meci nu e câștigat dinainte: ”Nu pot să spun că ne temem de vreun adversar. Încercăm să ne axăm strict pe ceea ce avem noi de făcut. Va fi o grupă destul de puternică, meciul decisiv va fi cel din cruce, cu echipa din grupa cealaltă. Pot spune că o teamă nu am de acest Campionat Mondial și nici legat de lot, pentru că ele se pregătesc foarte bine și își doresc să performeze foarte bine la acest turneu final. Atât ne dorim, ca ele să fie sănătoase și să abordeze cu maximă seriozitate acest turneu final de Campionat Mondial”, apreciază Carmen Amariei.

 Sinteză de Mariana Drăgoi