Războiul comercial global declanşat de protecţionismul promovat în ultimele luni de Administraţia americană

Războiul comercial global declanşat de protecţionismul promovat în ultimele luni de Administraţia americană ar urma să se afle în centrul discuţiilor de astăzi din Statele Unite, între preşedintele Donald Trump şi şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Pe agendă vor fi şi alte subiecte sensibile, după cum transmite de la Bruxelles corespondenta noastră, Amalia Bojescu.

Reporter: Vizita lui Jean-Claude Juncker la Washington, o premieră în calitatea sa de preşedinte al Comisiei Europene, apare în cel mai dificil moment al relaţiilor transatlantice, după retragerea Statelor Unite din cele mai importante acorduri internaţionale, în care SUA se angajase alături de Uniunea Europeană, respectiv Acordul privind clima de la Paris sau Dosarul nuclear iranian. Au urmat apoi animozităţile exprimate la Summitul G7 şi la Summitul NATO şi referirile preşedintelui american la Uniunea Europeană, Rusia şi China drept inamici. Bruxellesul şi Washingtonul sunt angajate într-un conflict comercial de la 1 iunie când Statele Unite invocând securitatea naţională, a impus taxe vamale punitive oţelului şi aluminiului europene.

Donald Trump ameninţă şi cu impunerea de taxe vamale suplimentare, de 20%, automobilelor importate în Statele Unite provenind din Uniunea Europeană, o măsură care ar avea consecinţe mult mai dure. Uniunea Europeană pregăteşte la rândul său o listă de produse americane, care ar putea fi taxate la vamă dacă Statele Unite vor decide să impună drepturi vamale punitive pe importurile de autoturisme europene./practica1/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 iulie