Teatrul Național de Televiziune – Titanic Vals, de Tudor Mușatescu

  • „Să nu mă votaţi, fiindcă nu merit să intru în Parlament, pentru că eu n-am făcut nimic pentru voi şi nici n-am să pot să fac. De ce să vă mint şi să vă înşel buna voastră credinţă?”
  • Daca vi se pare că citatul de mai sus ar putea fi din jurnalele de știri de astăzi, Casa de Producție TVR vă propune un spectacol de teatru eveniment, din Arhiva de Aur a televiziunii publice. Cel mai bun argument că unele lucruri nu se schimbă niciodată

TITANIC VALS, de Tudor Mușatescu
Premiera TV 1992

În distibuţie: Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Dorina Lazăr, Cesonia Postelnicu, Carmen Ungureanu, Mihai Constantin, Mihai Fotino, Teodor Danetti, Radu Duda, Aneta Lipan, Traian Andreiescu şi copilul Matei Constantinescu.

Comedia în trei acte a lui Tudor Muşatescu  a avut ca inspiraţie schiţa Pălăria, publicată de dramaturg în 1928, în Universul literar. Personajele şi situaţiile creionate aici aveau să capete consistenţă dramatică patru ani mai târziu, când, pe 21 noiembrie 1932, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti a avut premiera spectacolul Titanic Vals, cu George Calboreanu în rolul lui Spirache.

Dacă George Călinescu vede Titanic Vals drept „singura piesă de solid succes a lui Tudor Muşatescu”, scriitorul Camil Petrescu i-a făcut o întâmpinare entuziastă în Cronica vremii: „Abilitatea cu care conduce sforile comediei recente dovedeşte o stăpânire a meşteşugului dramatic cu totul remarcabilă. Autorul original, unul dintre cele mai înzestrate şi amestecate temperamente ale dramaturgiei naţionale, vede cu ochi proprii, neinfluenţat de nimeni, cum rareori un scriitor vede atât de direct. Arta lui are un precis caracter critic. Hazul Titanic Valsului stă în reînnoirea câtorva teme vechi: soacra, amorezii de provincie, agentul electoral, cu un dialog şi mijloace personale.”

Director de producţie: Traian Andriescu
Asistent de regie: Mihnea Dăneţ
Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu
Costume: Elena Timonu
Decoruri: arh.Gheorghe Constantin
Imagine: Mihai Ratcu, Mihai Naghy, Andrei Marinescu, Florin Dumitru.
Director de imagine: George Grigorescu
Regia de montaj: Marga Niţă
Redactor: Ioana Prodan
Regia artistică: Dinu Cernescu

Am fost întrebat de multe ori dacă personajele din Titanic Vals şi subiectul piesei au existat în realitate sau (au) vreo înrudire directă cu oameni şi fapte petrecute aievea. Da, au existat, şi tot ce se întâmplă în Titanic Vals s-a întâmplat în realitate, şi chiar la Câmpulung. Fireşte, nu toate faptele s-au petrecut în cadrul aceleiaşi familii. Moştenirea lui Tache Necşulescu – mort nu într-un naufragiu ci de moarte bună – a rămas unei familii sărace de funcţionar la prefectură, ca Spirache; dar dragostea Mizei cu locotenentul de cavalerie s-a petrecut în cu totul altă familie. După cum în altă familie soacra şi nevasta au plătit ca să-şi vadă ginerele şi soţul ajuns deputat fără ştirea şi voia lui. Din toate aceste frânturi din viaţă, trăite disparat, am făcut povestea unitară a unei singure familii, agitată – comic sau dramatic- de felurite întâmplări şi frământată de diverse sentimente onorabile sau de condamnat. (Tudor Muşatescu)

Comedia Titanic Vals nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea chiar dacă anii au trecut peste textul lui Mușatescu. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „acțiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.”

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 27 iulie, ora 23.00 și sâmbătă, 28 iulie, ora 16.00

TVR 3, duminică, 29 iulie, ora 20.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR

Producător coordonator: DEMETER András István

RADOR – 26 iulie