2018. július 27

Az igazságügy-minisztérium új pályázatoz hirdet az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vezetői tisztségének betöltésére

Tudorel Toadernek ma négy jelölt közül volt lehetősége választani. Ezek a következők: Florentina Mirică, a DNA korrupcióellenes osztályának vezetője, Cristian Lazăr, a Legfőbb Ügyészség nyomozati osztályának helyettes vezetője, Marius Iacob, a DNA helyettes vezetője és Elena Grecu, a DNA központi szervezetének főügyésze.

A DNA vezetőjének a tisztsége azt követően üresedett meg, hogy Klaus Iohannis az Alkotmánybíróság döntése nyomán felmentette tisztségéből az intézmény korábbi vezetőjét, Laura Codruţa Kövesit.

Tegnap Tudorel Toader valamennyi jelöltet meghallgatta. Az igazságügy-miniszter újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy két eset lehetséges: vagy valamelyik jelölt nyeri el a tisztséget, vagy egyiket sem tartja megfelelőnek és akkor új pályázatot írnak ki. Mint mondta, bármelyik lehetőséggel számol.

Ma a szaktárca honlapján megjelent információ szerint augusztus 6 és szeptember 6 között pályázhatnak az érdekeltek a tisztségre, ami egyben azt is jelenti, hogy Tudorel Toader valamennyi jelölt pályázatát visszautasította. (Rador Hírügynökség)

Ideiglenesen felfüggesztették a Sarmizegethusa Regia egykori dák erődítmény romjainak a látogathatóságát

Az intézkedést azért hozták meg, mert a Hunyad megyei Gredistye közelében lévő objektum térségében egy földcsuszamlás volt, amelyet az elmúlt napok esőzései váltottak ki. Ennek nyomán az erődítményhez vezető gyalogút, mintegy 40 méteres szakasza járhatatlanná vált, következésképp az nem látogatható biztonságos körülmények között. A közszolgálati rádió tudósítója, Ilie Pintea elmondta, hogy a Sarmizegethusai Erődítmény felkerült az UNESCO műemlék-listájára és 2013 óta a Hunyad Megyei tanács ügykezelésében áll. Az elmúlt évben az erődítmény romjait mintegy 70.000 turista kereste fel. (Radio România Actualităţi)

A Romániai Vöröskereszt 3000 eurós segélyt folyósít a Görögországi Vöröskeresznek.

Ezt Ioan Silviu Lefter nyilatkozta a közszolgálati rádió riporterének, Mariana Drăgoinak. Mint ismeretes július 23-án hat helyen is tűz ütött ki a görögországi erdőkben, Attica tartomány keleti és nyugati részén. A tűz Marathonas város Nea Makri negyedét és a Mati nevű kerületet 98%-ban elpusztította. Ugyancsak súlyos károkat szenvedett Rafina város, különösen a Kokkino, Limanaki, Neos Boutzas és Kallitehnoupoli kerületek. A tűzesetnek eddigi jelentések szerint 80 halálos áldozata és több mint 200 sebesültje van, ugyanakkor több mint 1000 lakóépület leégett. (Radio România Actualităţi)

Segesváron ma kezdődik a hagyományos középkori művészeti fesztivál

A közszolgálati rádió tudósítója Marcela German elmondta, hogy a háromnapos fesztivál idején olyan rendezvények csábítják az oda látogatókat, mint régi zene koncertek, táncjátékok, utcaszínház, árnyjáték, gyerekprogramok, zsonglőrök, korabeli kézműves műhelyek, de lesz középkori divatbemutató, zászlós felvonulás és más egyéb érdekesség is. A Segesvári Polgármesteri Hivatal szervezésében az idén 25-ik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál helyt ad továbbá tábori tevékenységeknek, lovagi tornáknak, versmondó versenynek, konferenciáknak, videomapping bemutatóknak (három dimenziós vetítés)

A rendezvénysorozat vasárnap zárul. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador