Eclipsă totală de Lună – 27 iulie 2018

Pe 27 iulie 2018 va avea loc o eclipsă totală de Lună, cel mai important fenomen astronomic din acest an şi cea mai lungă eclipsă totală din secolul 21. Ea va avea o durată  de 1 oră şi 42 de minute.

Fenomenul se va produce în seara zilei de 27 iulie 2018, începând cu ora 20.14, şi se va încheia pe 28 iulie 2018, ora 2.28.

Din România eclipsa va fi vizibilă în întregime, maximul producându-se la ora 23.21 (ora de vară). Ultima eclipsă totală de Lună observabilă din ţara noastră în astfel de condiţii a avut loc pe 15 iunie 2011.

Totodată, la 27 iulie planeta Marte se va afla aproape de Lună, distanţa unghiulară va fi de 6,4 grade. Ca spectacolul ceresc să fie complet, Marte va fi la  opoziţie. Când o planetă se află la opoziţie o putem observa în cele mai bune condiţii pe cer toată noaptea, având maximul de strălucire şi diamentrul aparent maxim vizibil prin telescop.

În ţară, observatoarele astronomice îşi deschid uşile larg, pentru public. Un singur exemplu: echipa de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad vă invită la sediul Observatorului, str. Republicii nr. 235, la o prezentare publică.

Între orele 21.00 – 1.30, acelaşi observator organizează observaţii astronomice în stradă, în zona parcului „Victor Ion Popa” (pe trotuar la strada principală).

În acelaşi timp, cu ajutorul telescopului principal de la sediul Observatorului Astronomic, vor transmite live eclipsa totală de Lună pe facebook. Pagina oficială a Planetariului şi a Observatorului Astronomic din Bârlad: www.facebook.com/astrobarlad, şi pe site-ul AstroBârlad: www.astrobarlad.wordpress.com.

Sigur, există o condiţie absolut necesară pentru a ne bucura de grandiosul spectacol nocturn: observaţiile astronomice vor fi posibile numai dacă cerul va fi senin!

Sinteză de Mariana Drăgoi