Legislativul de la Chişinău a stabilit ca viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova să aibă loc pe 24 februarie 2019

Legislativul de la Chişinău a stabilit astăzi ca viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova să aibă loc în 24 februarie 2019, în condiţiile în care mandatul actualului for legislativ expiră la sfârşitul lunii noiembrie. Amânarea scrutinului spre termenul limită stabilit de Constituţie ar avea un substrat politic, consideră unii experţi. Până astăzi fusese vehiculată ideea ca scrutinul să aibă loc la sfârşitul acestui an. Relatează Mariana Vasilache, de la Radio Chişinău.

Corespondență din Chișinău – Reporter: Mariana Vasilache – Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a motivat decizia de a amâna cu aproape trei luni organizarea alegerilor, deși anterior spunea că vor avea loc la sfâșitul acestui an, prin faptul că scrutinul se va desfășura conform noului sistem mixt de vot și că sunt necesare mai multe pregătiri.

Andrian Candu: Avem mai mult de șase luni la dispoziție pentru toți să pregătească și instituțiile, și Guvernul, Parlamentul inclusiv din punct de vedere a cheltuielilor bugetare și a eficienței de lucru şi actorii politici.

Reporter: Pe de altă parte, analistul politic Ion Tăbârță crede că amânarea scrutinului spre termenul limită ar putea fi legat inclusiv de legile votate ieri, în Parlamentul de la Chișinău, referitoare la legalizarea capitalului ilicit.

Ion Tăbârță: Întâmplător sau nu, această decizie coincide cu prevederile legii /…/ şi amnistie fiscală, unde din toți cei care au anumite proprietăți ilegale le pot declara până în februarie 2019.

Reporter: Mandatul actualului Parlament de la Chișinău expiră la 30 noiembrie, iar alegerile trebuie organizate în cel mult trei luni de la această dată, adică până la sfârșitul lunii februarie 2019. În următorul legislativ, deputații vor fi aleși conform noului sistem electoral: 50 pe liste de partid și 51 în circumscripții uninominale./fdoman/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iulie