Un drum devenit istorie

În anul Centenarului Marii Uniri, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural  dorește să aducă un omagiu bihorenilor care au înfruntat cu stoicism și curaj toate primejdiile și au mers pe jos, călare, cu căruța sau cu trenurile neîncălzite, sub amenințarea puștilor, până la Alba Iulia pentru a susține unirea provinciilor românești, Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș, cu Regatul României.
În acest sens, pe data de 1 august 2018, ora 17.00, în corpul B al Palatului Princiar, etaj II, sălile 12, 13 și 14, va fi vernisată expoziția ”Drumul bihorenilor la Cetatea Unirii”.

Expoziția aduce mai aproape de vizitatori fărâme din viața celor care în anul 1918 au cutezat să viseze la un ideal și au îndrăznit să pună în practică un vis pentru care strămoșii lor și-au dat viața.

Sunt nouă portrete ale unor participanți ale căror chipuri luminoase răzbat de-a lungul celor 100 de ani: Gheorghe Bordașiu, Gavril Iovan, Nicolae Malița, Ioan Bușiția, Teodor Neș, Augustin Maghiar, Alexandru Nicolae Popescu, Teodor Popoviciu și Pavel Malița.

Curatori expoziție: dr. Cristina Liana Pușcaș – muzeograf, Cristian Negru – bibliotecar.

Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor și Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Sinteză de Mariana Drăgoi