Căpşunele ne ajută să rămânem tineri

Căpşunele sunt delicioase, toată lumea este de acord. Poate că mai puţin cunoscute sunt virtuţile lor pentru sănătate: ne ajută în combaterea bolilor cardiovasculare, cancerului şi – excelent! – împotriva procesului de îmbătrânire prematură.

Şi pielea are beneficii de pe urma căpşunelor datorită nivelului ridicat de antioxidanţi, care ajută la neutralizarea efectelor distructive ale radicalilor liberi. Concomitent, ajută organismul să îşi repare ţesuturile, dându-i acestuia un aport mai mare de vitamina C.

Disponibile în peste 1000 de specii, căpşunele sunt tonifiante, remineralizante, calmante şi ne ajută la digestie. Căpşunele sunt potrivite şi pentru curele de slăbire, au numai 43 kcal/100 g,  pentru că  90 % sunt constituite din apă.

De asemenea, datorită aportului mare de vitamine, căpşunele ne stimulează sistemul imunitar. Ele sunt printre fructele cele mai bogate în vitamine, depăşind, de exemplu, portocalele.

Căpşunele contribuie se pare eficient la prevenirea maladiei Alzheimer. În acelaşi timp, oferă o protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, prin faptul că diminuează oxidarea colesterolului rău. Ar fi utile şi împotriva diferitelor tipuri de cancer de sân şi de creier.

Sucul natural de căpşune este ideal pentru persoanele anemice. Iar pentru un moment de relaxare, folosiţi frunzele la prepararea unui ceai deosebit de aromat.

Sinteză de Mariana Drăgoi