Controversele legate de gestionarea crizei de către autorităţile elene s-au intensificat

Bilanţul incendiilor de lângă Atena a crescut la 91 de morţi. Autorităţile au anunţat pentru prima dată şi faptul că numărul persoanelor dispărute se ridică la 25. Între victime se află şi patru turişti străini: un irlandez, doi polonezi şi un belgian.
Controversele legate de gestionarea crizei de către autorităţi s-au intensificat, în condiţiile în care opoziţia de dreapta şi de centru acuză guvernul Tsipras că a ascuns iniţial pierderile de vieţi omeneşti. Se vehiculează în continuare ideea că focul ar fi fost pus intenţionat, dar surse apropiate anchetei vorbesc mai degrabă de un incendiu aprins din neglijenţă de un locuitor din zona Mati. Corespondenta noastră Mihaela Lambrinidu are detalii.

Reporter: În ciuda predicilor la adresa modului în care guvernul a gestionat incendiile de lângă Atena autorităţile insistă să spună că nu s-au făcut greşeli majore în modul în care s-a acţionat. Nikos Toskas, ministrul pentru protecția cetățenilor, a recunoscut că şeful pompierilor a cerut evacuarea zonei, însă la momentul respectiv timpul nu mai permitea acest lucru. Doi vicepremieri din zonă afectată au demisionat ieri, invocând motive de conştiintă. În ancheta dechisă pentru investigarea cauzelor incendiului devastator sunt implicate şi serviciile antitero. Autorităţile posedă informaţii şi imagini filmate cu dronele sau sateliţii. Ele au fost puse la dispoziţia autorităţile de armata aliaţilor. Ministrul afacerilor interne, Giorgos Stathakis, a declarat la postul public de televiziune că guvernul va acţiona repede un plan naţional pentru a rezolva problema de decenii şi anume, încălcarea normelor de amenajare a teritoriilor din cauza indisciplinei cetăţenilor, dar şi a complezenţei autorităţilor. Prima măsură va fi de demolare imediată a gardurilor şi a zidurilor, care împiedică accesul liber spre plaje. Opoziţia acuză guvernul că este incapabil să protejeze viaţa şi averile cetăţenilor, cerând din nou demisia guvernului, cerând din nou demisia guvernului şi desfăşurarea de alegeri anticipate. Potrivit unui comunicat al guvernului se indică că în momentul în care încă mai căutăm morţi, printre cei daţi dispăruţi noua democraţie caută să tragă foloase politice, făcând speculă pe seama oamenilor pierduţi atât de tragic./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iulie