Reprezentanţii Poliţiei Rutiere au afirmat că s-au confruntat în aceste zile cu o situaţie inedită

Cu puţin timp în urmă, reprezentanţii Poliţiei Rutiere au afirmat că s-au confruntat în aceste zile cu o situaţie inedită şi că măsurile dispuse sunt urmare a schimbului de informaţii cu autorităţile competente din Suedia. Directorul adjunct al Poliţiei Rutiere, comisar-şef de poliţie Marian Badea.
Marian Badea: Vreau să vă informez că autovehiculul a intrat în ţară la data de 17 iulie, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac şi a mai fost oprit pe teritoriul României pe raza a trei judeţe: Hunedoara, Dolj, Olt şi pe raza municipiului Bucureşti. Dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor europeni în Uniunea Europeană nu poate fi îngrădit şi de aceea până la finalizarea şi stabilirea concretă a împrejurărilor nu am dispus nicio măsură.
Realizator: Aceste verificări au vizat şi legislaţia naţională de pe teritoriul Suediei, spunea şi comisarul şef de poliţie Andrei Linţă, astfel că timpul de răspuns variază. El a precizat că răspunsul primit este următorul.
Andrei Linţă: Numerele personalizate sunt valabile pe teritoriul Suediei şi nu pot fi folosite pe teritoriul altor state, decât dacă acestea permit acest lucru în mod specific. Ulterior, primind răspunsul din partea autorităţilor de aplicare a legii, acesta a fost înaintat Direcţiei Rutiere pentru a dispune măsuri ulterioare./aburtica/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iulie

*****

Dosar penal pe numele şoferului autoturismului înmatriculat în Suedia

Poliţiştii de la Brigada Rutieră au întocmit dosar penal pe numele şoferului autoturismului înmatriculat în Suedia cu numere personalizate care conţineau injurii la adresa PSD. Răzvan Ştefănescu este cercetat pentru conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat şi care nu are drept de circulaţie în România. Astăzi, poliţiştii l-au oprit pe bărbat în trafic, i-au ridicat plăcuţele şi permisul şi l-au chemat la sediul Poliţiei Rutiere. După audieri Răzvan Ştefănescu a declarat că nu i-a fost adusă nicio învinuire şi consideră acţiunea poliţiei un abuz. În paralel, în faţa sediului Poliţiei Rutiere Bucureşti a avut loc un protest la care au participat câteva zeci de persoane. Reporterul nostru Alexandru Lancuzov a stat de vorbă cu manifestanţii.
-: Consider că este o măsură abuzivă. Numerele sunt emise foarte corect de autorităţile suedeze, iar legea în baza căreia au fost emise sub această formă există, este valabilă, şi are dreptul să circule cu acest autovehicul în toată Uniunea Europeană.
-: Sunt teribil de revoltat de faptul că statul meu încă nu conştientizează că este membru cu drepturi, dar mai ales cu obligaţii depline în Uniunea Europeană./rduinu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iulie

*****

Numerele de înmatriculare personalizate emise de Agenţia de Transport Suedeză sunt valabile şi în afara Suediei

Ambasada Suediei la Bucureşti a reactualizat precizările făcute în legătură cu folosirea numerelor de înmatriculare pentru maşini. Astfel, într-o postare pe Facebook, scrie că numere de înmatriculare personalizate emise de Agenţia de Transport Suedeză sunt valabile şi în afara Suediei, iar proprietarul numerelor personalizate trebuie aibă şi plăcuţele standard, astfel încât să le poată schimba în cazul în care ţara în care ajunge nu le acceptă pe cele personalizate. Misiunea diplomatică menţionează că decizia cu privire la ce tip de vehicule sunt acceptate pe teritoriul naţional revine fiecărei ţări, iar autorităţile suedeze nu pot influenţa această hotărâre./mnecula/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iulie