2018. július 31

Az államfő megtámadta az alkotmánybiróságon a közigazgatási törvénykönyvet

Klaus Iohannis államfő kedden alkotmányossági óvást emelt az új közigazgatási törvénykönyv ellen. Az államfő indoklása szerint alkotmányellenes az, ahogyan a törvénykönyvet a parlament elfogadta:a szenátusban a 60 napos alkotmányos határidő túllépése mellett vitatták meg és fogadták el, mig a képviselőházban az alkotmányellenesen összehivott rendkivüli ülésszakon hagyták jóvá. Másrészt a jogszabály tartalma is több helyen alaptörvénybe ütközik, magyarázta Klaus Iohannis.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.31)

Augusztus 1-től 5,83%-al drágul a lakóssági földgáz

Augusztus 1-től 5,83%-al emelkedik a lakóssági földgáz ára, közölte az országos energiaár-szabályozó hatóság (ANRE). Megjegyzendő, hogy a szolgáltatók már negyedik alkalommal emeltek árat a tavaly áprilisi gázár-liberalizáció óta.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.31)

Statisztikai adatok a Romániában tartózkodó külföldi állampolgárokról

Az év első felében a Bevándorlási Főfelügyelőség több mint négy millió munkavállalási- és szolgálati érdekből történt áthelyezési engedélyt bocsátott ki, azaz kétszer többet az előző év ugyenezen időszakához képest. Az engedélyeket állandó munkahellyel és magas szakképzettséggel rendelkezők, illetve szolgálati érdekből kiküldőttek, szezon- és próbaidős munkások vehették át. Ugyanakkor az év első hat hónapjában több mint 1.200 állampolgár tartózkodott illegális körülmények között Románia területén; 48 bevándorló az önkéntes repatriálás mellett döntött és a Bevándorlási Főfelügyelőség és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel együtt megállapitott időpontban távozott Romániából .”Az emlitett időszakban több mint 100 ezer külföldi állampolgár tartózkodott országunk területén, ezek közül a legtöbb Bukarestben, Ilfov, Temes és Kolozs megyében telepedett le. A legtöbb külföldi Vietnámból, Törökországból, Kinából és Sri Lankából érkezett Romániába, munkavállalási szándékkal”, nyilatkozta a Bevándorlási Főfelügyelőség szóvivője.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.31)

Tiltakozó mitinget tartottak a târgoviştei acélgyár dolgozói

A târgoviştei acélgyár néhány száz alkalmazottja kedd délután tiltakozó mitinget tartott, amelyet a Valahia szakszervezet szervezett. A tiltakozók az alacsony bérek miatt elégedetlenek.A vállalatnak – amelyet már 2013 óta fizetésképtelennek nyilvánitottak – sok évvel ezelőtt 7-8 ezer alkalmazottja volt, de jelenleg mintegy 1.200 dolgozóval működik. A tiltakozók szerint a vállalat adminisztrációjának nem érdeke a helyzet javitása, és attól tartanak, hogy a gyár csődbe megy.A szakszervezeti vezetők a politikai osztálytól több törvény módositását kérték a gyár megmentése érdekében, hangsúlyozta Nicolae Dragodănescu, a Valahia szakszervezet elnöke.A szakszervezeti tagok kijelentették, hogy amennyiben nem rendeződik helyzetük, más tiltakozó akciókhoz is folyamodnak. A vállalat vezetősége egyelőre nem nyilatkozott. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.31)

Rozália Gănciulescu