Enel Green Power şi CCE Australia încep colaborarea în domeniul energiei valurilor

Enel Green Power (“EGP”), divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, și Carnegie Clean Energy (“CCE”), compania australiană specializată în dezvoltarea de energie regenerabilă, au semnat un acord de colaborare pentru dezvoltarea și testarea CETO 6 generatorul CCE de energie din valuri. Conform termenilor acordului, EGP și Carnegie vor lucra împreună la identificarea, dezvoltarea și investiția în noi oportunitati pentru producerea de energie prin intermediul sistemului CETO 6 în Australia, Europa și la nivel global.

EGP va investi aproximativ un million de euro (1,6 milioane dolari australieni) în activitățile de colaborare menționate în acord.

Conform acordului semnat, EGP și CCE vor coopera în cadrul Albany Wave Energy Project (AWEP), un proiect de dezvoltare susținut de guvern ce presupune proiectarea, producția, instalarea și testarea pe o perioadă de 12 luni a sistemului CETO 6 complet operațional aflat pe coasta Albany, din Australia de Vest. Etapa de testare AWEP va începe în prima jumătate a anului 2020.

Conform acordului, EGP are posibilitatea de a deveni membru tehnic al consiliului CCE și al Centrului Wave Energy Research administrat de Universitatea Australiei de Vest, cu sprijinul Guvernului Australiei de Vest.

Noul generator de energie marină CETO 6 reprezintă continuarea dezvoltării de către CCE a sistemului CETO 5. Noul sistem încorporează la bord producția de energie electrică, precum și multiple puncte de ancorare și module PTO (Power Take-Off), care sunt folosite pentru a transforma energia cinetică a valurilor în energie electrică. CETO 6 va avea o capacitate instalată de 1,5 MW, ceea ce presupune o creștere substanțială față de nivelul de 240 kW ai unității anterioare, CETO 5. Prin potențialul crescut de producție de energie determinat de multiplele puncte de ancorare și module PTO, CETO 6 poate deveni competitiv în raport cu alte tehnologii de energie regenerabilă deja cunoscute pe piață, după ce va fi produs în volume mari și instalat în proiecte de generare de capacitate mare, se arată într-un comunicat primit la redacţie./mdragoi/

RADOR – 31 iulie