Rosul unghiilor? Un obicei nesănătos

Copiii afectaţi de acest obicei negativ sunt cei timizi sau cei neglijaţi afectiv de familie. Cauzele care conduc către instalarea acestei modificări de comportament sunt relaţiile încordate între părinţi, absenţa unui părinte, aplicarea de către părinţi a unor corecţii prin umilire sau bătaie, neintegrarea socială, exigenţele şcolare, frica de examene şi alte situaţii stresante. Toate acestea transformându-se într-un mod  prin care copilul îşi exprimă agresivitatea către propria persoană şi nu către lumea exterioară.

În Olanda, autorităţile au luat decizia de a înfiinţa chiar un spital de onicofagie şi anume Institutul de Onicofagie Patologică din Venlo. Rata de vindecare a celor care vor să scape de acest obicei este de aproape 98%, după aproximativ o lună. Asociaţia Psihiatrică din Statele Unite ale Americii se gândeşte serios să schimbe încadrarea în unele cazuri de la un gest aparent inofensiv la tulburare obsesiv-compulsivă.

Rosul unghiilor este un obicei foarte răspândit, aproximativ un sfert din copii îşi rod unghiile, conform studiilor de specialitate. Rosul unghiilor se poate transforma într-un obicei foarte grav atunci când copilul îşi cauzează singur durere, ajungând  să nu îşi mai folosească mâinile din cauza rănilor provocate.

În nici un caz nu trebuie să  pedepseşti copilul  pentru acest obicei, mai degrabă trebuie să discuţi cu el şi să încerci să îl motivezi să renunţe la obicei.

Sinteză : Mariana Drăgoi

RADOR – 31 iulie