Revista presei internaţionale – 1 august

O lume a incertitudinilor – aceasta este impresia lăsată răsfoind paginile ziarelor străine. Este vorba despre incertitudini legate de situaţia politică de pe glob, dar şi de politica internă a unor ţări.

„Recente imagini captate prin satelit demonstrează că Coreea de Nord produce noi rachete”, relatează cotidianul „USA Today”. Acelaşi ziar precizează că un alt cotidian american, „The Washington Post”, anunţase încă de luni că, „potrivit unor semne, Phenianul produce rachete în acelaşi centru de cercetare de unde au ieşit primele rachete balistice intercontinentale, capabile să ajungă pe teritoriul Statelor Unite”. În acelaşi timp însă, cotidianul sud-coreean „Chosunilbo” scrie că, „între cele două Corei, Statele Unite şi China se poartă discuţii de culise în vederea unei declaraţii oficiale vizând încetarea războiului din Peninsula Coreea”. Acelaşi ziar afirmă că, „în această lună, şeful securităţii naţionale sud-coreene a discutat problema cu un consilier de stat din China, care a vizitat în secret Seulul, iar viceministrul chinez de externe a efectuat o vizită la Phenian”.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul au ajuns şi ele din nou pe prima pagină a ziarelor. După ce, cu o zi în urmă, ziarul american „The New York Times” anunţase că „preşedintele Donald Trump ar fi dispus să se întâlnească cu liderul iranian Hassan Rouhani”, cotidianul israelian „The Jerusalem Post” afirmă că „replica oficialilor iranieni nu a întârziat să apară”. Ziarul iranian „Tehran Times” publică răspunsul dat de un consilier al preşedintelui Hassan Rouhani, în care se arată că, „dacă doresc negocieri cu Teheranul, Statele Unite vor trebui să revină în acordul nuclear sprijinit pe plan internaţional şi să pună capăt noilor sancţiuni împotriva Iranului”. „În societăţile civilizate, cei care cred în dialog ca metodă de soluţionare a disputelor trebuie să fie de acord şi cu mijloacele implicate”, se mai spune în declaraţia care a fost reluată şi de ziarul american „The Washington Post”.

În Europa, Franţa captează atenţia presei prin declinul popularităţii preşedintelui său. Ieri, guvernul Franţei a trebuit să facă faţă unor moţiuni de cenzură venite atât din partea dreptei, cât şi din partea stângii. Se cer explicaţii despre aşa-zisa „afacere Benalla”, după numele unui fost colaborator al preşedintelui Emmanuel Macron acuzat de violenţă. Iată şi ce zice presa franceză: „Paralizia macronismului, provocată de tăcerea şefului statului”, titrează cotidianul „Le Monde”. „Guvernul şi opoziţia se înfruntă pentru a marca puncte înaintea armistiţiului estival”, scrie ziarul financiar „Les Echos”. Potrivit cotidianului „Ouest France”, „ultimul sondaj relevă că doar 36,1% dintre chestionaţi sunt ‘mulţumiţi’ de Macron, cu 3,1 procente mai puţini decât în luna iunie”. Iar „Courrier international” scrie despre „decepţia macronismului” şi citează un cetăţean care întreabă: „Ne ia drept idioţi?”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR