2018. augusztus 2

Klaus Iohannis visszaküldte a parlamenthez a fekete-tengeri gázkitermelést szabályozó törvényt

Klaus Iohannis államfő csütörtökön visszaküldte megfontolásra a parlamenthez a fekete-tengeri gázkitermelést szabályozó törvényt, amelyet július elején fogadott el a törvényhozói testület.Iohannis kihangsúlyozta: olyan szabályozásra van szükség, amely hosszú távon méltányosan osztja el a hasznot az állam és a beruházók között és képes hosszú távú együttműködést kialakitani a felek között. Az államfő szerint azért kell felülvizsgálni a jogszabályt, mert hosszú távon stabil és kiszámítható szabályozásra van szükség az ágazatban, amit az elfogadott jogszabály nem tesz lehetővé.A Fekete-tengerben több talapzatban is jelentős földgázlelőhelyet találtak, amelyekből a hatóságok becslése szerint Románia évi 18-20 milliárd köbméterre növelheti a jelenlegi 11 milliárd köbméter éves földgázkitermelését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)

Megbeszélést folytatott a román és brit védelmi miniszter

Mihai Fifor védelmi miniszter csütörtökön fogadta Gavin Williamson birt védelmi minisztert. A megbeszélésen a román tárcavezető támogatást kért brit kollégájától a hadtest szintű, „háromcsillagos” NATO parancsnoki központ romániai megépitésében, amely – a tervek szerint – az ősszel kezdi meg működését.A felek megvitatták ugyanakkor a Fekete-tenger térségének biztonságát. „Megemlitettem az Orosz Föderáció politikai és katonai agresszivitását és e térség militarizálási szándékát, a katonai állomány növelésével. Az Orosz Föderáció erőfeszitése hibrid taktikákra és akciókra összpontosul, azzal a céllal, hogy aláaknázza a volt szovjet- és a térségbeli szövetséges államok belső stabilitását, fenntartva az úgynevezett hideg konfliktusokat”, hangsúlyozta Mihai Fifor.Gavin Williamson brit miniszter a maga részéről megjegyezte, hogy országa katonai segitséget nyújt a NATO craiovai nemzetközi dandárjának és biztositotta Mihai Fifort afelöl, hogy Nagy-Britannia a Brexit után is hozzájárul az európai biztonság megszilárditásához. A két miniszter csütörtök délután megtekintette a Mihail Kogălniceani légibázist. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)

A szállitásügyi minisztérium 11 miliárd euró értékű infrastruktúrális beruházásokat valósit meg

Azaz kétszer többet az európai alapokból szavatolt összeghez képest, közölte csütörtökön Lucian Şova tárcavezető, hat hónapi mandátumának kiértékelésén. Mint hozzáfűzte: A 140 kilóméter hosszú 11 autópályát épitő céget jelenleg semmilyen pénzügyi vagy adminisztrativ jellegű akadály nem hátráltatja a munkálatok időbenni kivitelezésében. A kormány határozattervezetet fogadott el az épitkezésekre vonatkozó törvény módositására, abbóli meggondolásból, hogy az illetékes szervek átvehessenek egy elkészült autópályarészt is. A hatályos törvény értelmében egy autópálya csak akkor adható át a forgalomnak, ha a tervben előirányzott munkálatokat elvégezték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)

Az első, száz százalékosan román gyártmányú traktort az Indagra szakkiállitáson mutatják be

A szászrégeni mezőgazdasági és erdészeti gépeket gyártó üzem bejelentette, hogy a gyár szakemberei kidolgozták az első, szász százalékosan román gyártmányú traktor tervét, igy 15 év után ismét fellendül a román traktorgyártás. „Az új terméket belföldön és külföldön egyaránt forgalmazzuk majd, mig hivatalosan a bukaresti Indagra Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításon mutatjuk be, amely október 31-én nyitja meg kapuit”, nyilatkozta a román rádió helyi tudósitójának Mircea Oltean mérnök, a gyár menedzere. A szászrégeni üzem 969-ben épült és 2010-ig csak erdészeti gépeket és cserealkatrészeket gyártott. Jelenleg 450 alkalmazottja van, mig üzleti forgalma a tavaly 20 millió euró volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)

 

Rozalia Ganciulescu