Violenţe în Zimbabwe după alegeri

Ieri au fost proteste violente în Zimbabwe. Potrivit BBC trei oameni şi-au pierdut viaţa şi mai mulţi au fost răniţi, când armata a tras în demonstanţi. Incidentele au avut loc în Harare, capitala ţării. Aşa cum v-am informat în Zimbabwe luni au fost alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Protestele au izbucnit ca urmare a anunţării rezultatelor parţiale ale votului de către Comisia electorală. Potrivit acestora partidul de guvernământ ZANU-PF condus de Emmerson Mnangagwa a obţinut două treimi din sufragii. Partidul cel mai important al opoziţiei, Mişcarea Democratică pentru Schimbare (MDC) condus de Nelson Chamisa consideră că alegerile au fost furate. Şi observatorii internaţionali şi-au exprimat îngrijorarea pentru timpul lung care s-a scurs de la închiderea urnelor până la anunţarea primelor rezultate parţiale. Potrivit relatărilor protestatarii au aruncat cu pietre şi bâte şi au aprins anvelope de cauciuc. Ei au scandat: „Îl vrem pe Chamisa”. Au solicitat ca MDC să fie declarat câştigător al alegerilor. Poliţia a intervenit cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

Ministrul justiţiei din Zimbabwe, Ziyambi Ziyambi a declarat că unităţi ale armatei au fost dislocate în Harare pentru a dispersa o mulţime violentă şi pentru a restabili pacea şi liniştea din capitală. El a adăugat că prezenţa armatei pe străzi este menită să ajute poliţia şi serveşte exclusiv pentru menţinerea liniştii şi nu trebuie să intimideze populaţia. Purtătorul de cuvânt al candidatului la preşedinţie din partea MDC, Chamisa a condamnat desfăşurarea de forţe ale armatei împotriva demonstranţilor şi violenţele comise ce s-au soldat inclusiv cu uciderea unor oameni. „Soldaţii sunt instruiţi să ucidă doar în timpul războiului. Oare civilii sunt inamicii statului? Nu există nicio explicaţie pentru brutalitatea pe care am văzut-o azi pe străzi”. Corespondenţii de presă spun că violenţele au fost limitate la centrul oraşului Harara, un fief tradiţional al opoziţiei. Potrivit BBC forţele de securitate patrulează în capitală.

Preşedintele interimar al ţării şi candidat la preşedinţie, Emmerson Mnangagwa printr-o postare pe Twitter a îndemnat partidele politice şi liderii acestora la calm şi la păstrarea păcii în ţară.

De pe buletinele de vot au lipsit două nume importante ale politicii zimbabweniene. Robert Mugabe şi Morgan Tsvangira, liderul legendar al opoziţiei, rivalul lui Mugabe, care în schimb în februarie a decedat suferind de cancer. Robert Mugabe a condus ţara timp de aproape patruzeci de ani, şi care a fost eliminat de la putere de către armată după ce şi-a creat un sistem juridic şi constituţional, care practic făcea imposibilă schimbarea sa prin mijloace democratice. Sub conducerea lui Mugabe ţara a intrat într-o criză economică şi politică fără precedent. Anul trecut în noiembrie Mugabe a fost silit să demisioneze. Preşedinte interimar a ajuns fostul adjunct al lui Mugabe, Emmerson Mnangagwa care în schimb a fost dezavuat şi eliminat din conducerea partidului ZANU-PF. După căderea lui Mugabe el a ajuns politicianul cel mai influent în Zimbabwe, totodată candidatul pentru preşedinţie a partidului. Sub conducerea lui Mnangagwa au fost adoptate câteva măsuri de deschidere, însă democratizarea ţării avansa foarte încet. El s-a ferit să desfiinţeze sisteme administrative greoaie, dar cu mari tradiţii, ce îşi aveau rădăcinile în societatea tribală. Emmerson Mnangagwa este sprijinit de armată – susţine fostul preşedinte Mugabe, care se consideră victima unui puci militar, pentru care consideră că primul responsabil ar fi Mnangagwa.

După decesul lui Morgan Tsvangira liderul celui mai mare partid de opoziţie a ajuns Nelson Chamisa. Lui i-a fost greu să elimine contracandidaţii din propriul partid. Criticii spun că acest lucru i-a reuşit pentru că folosea mijloace nu tocmai morale. Este acuzat totodată că ar fi un politician care divide partidul. Nu se fereşte de populisme şi de promisiuni goale. În campania electorală de exemplu a susţinut că va soluţiona criza economică într-o singură zi prin investitori chinezi.

Székely Ervin,

Rador – 2 august