Cea de-a 68-a ediţie a Întâlnirii Laureaţilor Premiului Nobel, care a avut loc la Lindau, Germania, a fost dedicată în acest an Medicinei şi Fiziologiei.


La această întâlnire prestigioasă au participat 39 laureaţi ai Premiului Nobel (inclusiv Stefan Hell, născut în România) şi 600 de tineri cercetători în domeniul ştiinţelor biomedicale din peste 84 de ţări. România a fost reprezentată de trei tineri de excepţie,  
Michael-Bogdan Margineanu, doctorand în Arabia Saudită, Mircea-Alexandru Sandu şi Lavinia-Carmen Uscătescu, doctoranzi în Germania şi, respectiv, Austria.

Rador a stat de vorbă, în exclusivitate, cu aceşti tineri care ne onorează, reprezentând România la cel mai înalt nivel ştiinţific.

Reporter: Carmen Ionescu

 


RADOR: Michael-Bogdan Mărgineanu este doctorand în neuroştiinte moleculare, în grupul de cercetare al profesorului Pierre Magistretti, la King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), în Arabia Saudită. A contribuit la proiecte de cercetare în cadrul unor instituţii prestigioase din Statele Unite ale Americii, Elveţia, Marea Britanie, Irlanda şi Austria. Este absolvent al Jacobs University Bremen, Germania, şi al Colegiului Naţional “C.D. Loga” din Timişoara.

Reporter: Cum ajunge un tânăr cercetător la o întâlnire atât de onorantă?

Michael-Bogdan Mărgineanu: Am fost nominalizat de conducerea Universităţii KAUST pentru a participa la această întâlnire şi selectat în urma unei evaluari a Comitetului Întâlnirilor Laureaţilor Nobel de la Lindau. A fost un proces în două etape.

Comitetul de selecţie evaluează aplicaţii provenite din partea instituţiilor partenere (peste 130 de universiăţti, academii şi fundaţii din întreaga lume), însă acceptă şi aplicaţii direct de la cercetători interesaţi să participe la această întâlnire.

Reporter: Ce te-a bucurat cel mai mult în zilele reuniunii?

Michael-Bogdan Mărgineanu: M-am simţit încurajat în urma discuţtiilor cu laureaţii Premiului Nobel să aprofundez şi să dezvolt cariera de cercetare în domeniul biologiei moleculare şi a neuroştiinţelor.

Şi am fost bucuros să îl întâlnesc pe Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel, născut în România, el fiind chiar primul cu care am interacţionat. Totodată, am stabilit contacte cu cercetători din întreaga lume.

Reporter: Ce urmează?

Michael-Bogdan Mărgineanu: După finalizarea studiilor de doctorat, îmi doresc să continui cu un postdoctorat în domeniu şi ulterior să îmi fondez propriul grup de cercetare.

M-aş bucura ca această realizare să se înfăptuiască în România şi să contribui la dezvoltarea cercetării în domeniul ştiinţelor vieţii la noi în ţară.

 

RADOR: Lavinia Carmen Uscătescu a absolvit psihologia la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, în 2010, apoi a urmat un masterat de psihotarapie la aceeaşi universitate, absolvit în 2012. În timpul petrecut la Cluj a lucrat ca terapeut voluntar la un centru pentru copii cu tulburări din spectrul autist şi, astfel, a dezvoltat un interes special pentru această temă.

Reporter : Care a fost momentul în care te-ai hotărât să urmezi o carieră în cercetare ?

 Lavinia Carmen Uscătescu: Primul şi cel mai important eveniment care mi-a permis să îmi urmez visul a fost obţinerea unei burse DAAD. Aceasta mi-a acoperit costurile urmării unui master de cercetare în neuroştiinte la Universitatea Ludwig-Maximilian din Munchen, Germania. Fiind un program masteral de excelenţă, patronat de Elite Network of Bavaria, mi s-a deschis astfel poarta către o mulţime de oportunităţi de dezvoltare profesională, precum internshipuri în străinatate, şcoli de vară, congrese şi workshopuri, toate finanţate de această instituţie dedicată învăţământului de excelenţă.

Tot ei, la trei ani de la absolvirea acelui masterat, graţie statutului de alumna a acestei instituţii, m-au nominalizat şi mi-au sposnsorizat cu generozitate participarea la evenimentul din Lindau. Recunoştinta mea este imensă pentru cele două instituţii germane care mi-au schimbat fundamental viaţa şi mi-au permis să ma dezvolt profesional în moduri care mi-au depăşit cu mult aşteptarile!

În prezent, sunt doctoranda în anul al treilea la Universitatea Paris-Londron din Salzburg, Austria. Proiectul principal la care lucrez este dedicat investigării de biomarkeri neuroimagistici cu potenţial pentru diagnosticul diferenţial în autism şi schizofrenie. Mă bucur de sustţnerea domnului profesor Martin Kronbichler, un supervizor şi mentor pe care îl respect enorm şi care mi-a împărtăşit cu generozitate din expertiza lui în neuroimagistică. În acelaşi timp, sunt foarte recunoscătoare Şcolii doctorale „Imaging the Mind” din care fac parte şi care mi-a susţinut atât dezvoltarea profesională, cât şi personală din ultmii trei ani. Graţie expertizei acumulate în această perioadă, dovedita prin contribuţii ştiinţifice la evenimente internaţionale, am putut fi eligibilă petru selecţia strictă a tinerilor cercetători care au fost invitaţi să participe la evenimentul din Lindau.

 

Reporter : Este greu să reprezinţi România ?

Lavinia Carmen Uscătescu: Sunt mereu bucuroasă când am ocazia să reprezint România peste hotare şi sunt convisă că cei care m-au cunoscut au devenit receptivi la potenţialul intelectual pe care îl au tinerii români. Sfatul meu pentru aceia care işi doresc să urmeze o carieră în cercetare este să îndrăznească să îşi asume riscuri şi să fie dispuşi să îşi urmeze idealurile, chiar dacă uneori acestea îi vor duce departe de casă. Recompensele pentru sacrificiile lor vor fi enorme şi nu se vor lăsa aşteptate. Curaj!

 

Reporter : Ce conţin planurile tale de viitor ?

Lavinia Carmen Uscătescu: După absolvirea doctoratului îmi doresc să îmi continui cariera în cercetare, iar pe termen lung îmi doresc să rămân în mediul academic. Graţie vizibilităţii pe care bursa DAAD mi-a oferit-o, am fost contactată în ultimii ani de mai multi tineri care mi-au cerut sfatul şi sunt bucuroasă că pot spune că cel puţin doi dintre aceia au obţinut între timp bursa! Mentoratul este un aspect care mie mi-a lipsit în prima etapă de dezvoltare profesională şi de aceea este un element important pe care îmi doresc să îl încorporez în planurile mele de viitor. 

 

 

RADOR : Mircea-Alexandru Sandu a terminat Medicina la UMF “Carol Davila” Bucureşti, apoi a început în ţară rezidentiatul în cardiologie. În prezent, beneficiază de o bursă DAAD pentru doctorat, în cadrul diviziei de cardiologie moleculară a Universităţii de Medicină din Hanovra, Germania.

Reporter: Cum ai reuşit să intri în cercul select al invitaţilor de la Lindau?

Mircea-Alexandru Sandu: În principiu, întâlnirea de la Lindau se desfăşoară în cerc închis. Consiliul ştiinţific are încheiate parteneriate cu 200 de universităţi şi institute de cercetare de pe glob, care propun candidaţi, dintre care urmează a fi selectaţi participanţii. Totodată, există opţiunea de a candida individual, fără a fi nominalizat de vreo instituţie, în acest context şansele de reuşită fiind minime. Cu toate acestea, am aplicat individual şi am avut surpriza de a fi acceptat. Mai mult, am fost unul dintre cei 30 de participanţi care au avut şansa de a-şi prezenta proiectul de cercetare în faţa unei audienţe cu numeroşi laureaţi Nobel pentru medicină şi fiziologie.

Reporter: Povestea ta este plină de inspiraţie pentru tinerii cercetători. Ce urmează?

Mircea-Alexandru Sandu: După ce voi finaliza studiile de doctorat, voi ramâne în Germania pentru a-mi relua antrenamentul clinic în cardiologie, iar în paralel voi continua cu cercetarea în laborator pentru a descoperi terapii eficace pentru pacienţii cu infarct miocardic şi insuficienţă cardiacă.