Meteorologii anunţă că Europa ar putea să înregistrezeze un nou record de temperatură în doar câteva zile

Meteorologii anunţă că Europa ar putea să înregistrezeze un nou record de temperatură în doar câteva zile. Actualul record, înregistrat în Grecia în 1977, este de 48 de grade, însă curenţii de aer cald dinspre Africa determină creşterea vertiginoasă a temperaturilor în Spania şi Portugalia. De altfel, autorităţile spaniole au emis pentru mâine o avertizare de cod portocaliu de caniculă şi estimează că temperaturile ar putea să ajungă la 46 de grade.

Potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe, până pe 5 august şi sudul Franţei se va confrunta cu cod portocaliu de caniculă, iar temperaturile pot atinge chiar 42 de grade. Seceta prelungită din unele state comunitare are un impact semnificativ asupra producţiei agricole, iar fermierii europeni se confruntă cu mari dificultăţi. În aceste condiţii, Comisia Europeană anunţă noi măsuri de sprijin pentru fermierii afectaţi de secetă.

Reporter: Andrei Ruse – Fermierii vor putea primi în avans plăţile directe şi cele pentru dezvoltare rurală şi se va acorda mai multă flexibilitate în utilizarea pământului, care în mod normal nu ar fi utilizat pentru producţie, în scopul de a-şi hrăni animalele. În cazul plăţilor mai ridicate în avans, fermierii vor putea primi până la 70% din plăţile directe şi 85% din cele pentru dezvoltare rurală la mijlocul lunii ocombrie 2018, în loc să aştepte până în decembrie, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară.

De asemenea, derogarea de la reglementările ecologice va permite ca terenurile să fie folosite pentru producţia de nutreţ. Conform reglementărilor privind ajutorul de stat, fermierii pot beneficia de un ajutor de până la 80% din valoarea pagubelor provocate de secetă, în funcţie de anumite condiţii. Phil Hogan, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a precizat că se află în contact cu miniştrii din ţările afectate, pentru a discuta situaţia şi a avea estimări la zi privind impactul secetei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar./roprea/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 august