Revista presei internaţionale – 3 august 2018

Presa internaţională ţine în continuare sub urmărire afirmaţiile preşedintelui american Trump şi deciziile administraţiei de la Washington. În plus, ziarele străine scriu despre ultimele evoluţii din dosarul Brexit.

New York Times relatează că ordinul transmis de dl Trump ministrului american al justiţiei de a opri „imediat” ancheta privind intervenţia Rusiei în alegerile din 2016 a generat întrebări referitoare la eventuala obstrucţionare a justiţiei, deşi ulterior preşedintele a precizat că era vorba de „o opinie nu de un ordin”. Aceeaşi gazetă new-yorkeză opinează că ancheta pe care preşedintele vrea să o oprească „expune cultura lobby-ului pentru fonduri din străinătate”. Washington Post este de părere că după doi ani de la precedenta campanie în care se presupune că Rusia a intervenit, „SUA sunt în continuare vulnerabile la noi ingerinţe electorale”. În plus, ziarul din capitala americană face bilanţul afirmaţiilor false şi incorecte făcute de Trump de la începutul mandatului. În medie, este vorba de şapte ‘fake news’ pe zi, adică un total de 4.229 de afirmaţii incorecte şi înşelătoare făcute în 558 de zile, însă ritmul acestor neadevăruri rostite de liderul de la Casa Albă a accelerat în 2018, iar în iunie şi iulie anul acesta republicanul a ajuns şi la 16 declaraţii false pe zi, informează Washington Post.

Acelaşi ziar relatează că administraţia Trump va suspenda normele de mediu impuse automobilelor, apreciind că acestea au dus la creşterea preţului vehiculelor. Această măsură „ar putea genera răsturnări şi incertitudine pe piaţa auto” americană, iar „California şi alte state federale vor contesta probabil regulile propuse”, notează Washington Post, în vreme ce Le Monde constată că „Donald Trump continuă să desfiinţeze reformele adoptate în timpul administraţiei Obama şi să compromită mediul”.

Presa străină comentează totodată anunţul lui Trump privind instituirea unor sancţiuni împotriva Ankarei. „Turcia îşi pregăteşte contraatacul după sancţiunile Statelor Unite”, titrează La Libre Belgique. Ziarul turc Hurriyet califică decizia Washingtonului drept „scandaloasă”, iar cotidianul turc de opoziţie Cumhuriyet vorbeşte despre o „ruptură istorică”. Sub titlul „Ameninţări în cascadă între Washington şi Ankara”, jurnalul elveţian Le Temps precizează că sancţiunile americane vizează eliberarea pastorului Andrew Brunson, „acuzat de autorităţile turce de activităţi ‘teroriste’ şi spionaj” şi plasat în arest la domiciliu după un an şi jumătate de detenţie. „Relaţiile dintre Turcia şi SUA, care au cele mai mari armate din NATO, sunt complicate de dezacordurile pe tema dosarului sirian şi a soartei predicatorului şi opozantului turc Fethullah Gülen, exilat în America şi a cărui extrădare este solicitată insistent de Ankara pentru presupusa sa implicare în puciul eşuat din iulie 2016”, precizează Le Temps. Pe scurt, după cum rezumă Financial Times, „Ankara avertizează cu un ‘răspuns echivalent’ în disputa care escaladează între cei doi aliaţi NATO”.

Dar pentru presa din Regatul Unit, principala temă rămâne Brexit-ul. Într-un articol publicat de 20 de ziare din întreaga Europă, negociatorul european Michel Barnier atenţionează că „Regatul Unit vrea să-şi restabilească suveranitatea şi controlul asupra propriilor legi, lucru pe care îl respectăm, dar nu poate cere UE să-şi diminueze controlul asupra frontierelor şi legilor sale”. The Guardian este de părere că „articolul va fi considerat drept o respingere directă a încercărilor cabinetului britanic de a convinge lideri politici şi de afaceri europeni individuali să susţină viziunea” insularilor despre Brexit. De altfel, înainte de întâlnirea pe care premierul britanic o va avea vineri cu preşedintele francez, „în încercarea de a îmbunătăţi procesul” desprinderii Londrei din construcţia europeană, EUobserver scrie că ministrul de externe britanic a avertizat că negocierile s-ar putea încheia „accidental” fără convenirea vreunui acord. Iar Wall Street Journal consideră că „ceea ce vrea de fapt Theresa May este o relaţie interguvernamentală în care ambele părţi să-şi păstreze suveranitatea deplină”.

Dintr-o altă zonă de interes pentru presă, Jerusalem Post informează că „Rusia va trimite poliţia militară să patruleze pe Înălţimile Golan siriene şi va înfiinţa opt posturi de monitorizare pentru a preîntâmpina orice posibile provocări în zonă”.

Iar The Times relatează că „în încercarea de a reporni negocierile de pace” în Afganistan, pentru prima dată după 17 ani de război au avut loc negocieri directe între diplomaţi americani de rang înalt şi talibani, în Qatar.

Adriana Buzoianu, RADOR