2018. augusztus 6

Román–izraeli kormányülést tartanak novemberben

Izrael bukaresti nagykövetsége hétfőn megerősítette a román közszolgálati rádiónak, hogy együttes kormányülésre készül Izrael és Románia. A találkozóra november elején kerülhet sor, és a delegációban Netanyahu kabinetjének tagjai vesznek rész.Az együttes kormányülésen várhatóan teritékre kerülnek a kétoldalú kapcsolatok, az Európai Unióval ápolt viszony és a román–izraeli együttműködés több területen. Ami Románia nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe való költöztetését illeti, Izrael bukaresti nagykövetsége leszögezte, hogy e téma továbbra is nyitott, akárcsak több más állammal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉGE – 08.06)

A liberálisok Eugen Teodorovici pénzügyminiszter menesztését követelik

A liberálisok Eugen Teodorovici pénzügyminiszter menesztését követelik Viorica Dăncilă miniszterelnöktől, mivel nem terjesztett elő jelentést a féléves gazdasági és államháztartási helyzetről. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke megengedhetetlenek tartja, hogy a kormány képviselői megszegik a pénzügyi-költségvetési felelősségre vonatkozó törvényt. „A törvény értelmében, a költségvetési kiigazitást kötelező módon az emlitett jelentés alapján kell elvégezni. Dăncilă asszony megszegte a törvényt és egy pszeudo-kiigazitást ismertett, amely nem épül a törvényes előirásokra és a gazdasági valóságra”, hangsúlyozta Ludovic Orban, aki hétfőn ismertette a PNL elemzését az államháztartás helyzetéről az év első hónapjában, mely szerint a költségvetési kiadások több mint 19%-al növekedtek, mig az adókból behajtott jövedelmek csökkentek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)

Florin Iordache: Nem indokolt a pénzügyminiszter menesztésére vonatkozó liberális követelés

Florin Iordache képviselő, az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság elnöke szerint nem indokolt Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének követelése, miszerint a miniszerelnök menessze tisztségéből Eugen Teodorovici pénzügyminisztert. „Lévén, hogy pozitiv költségvetési kiigazitásra kerül sor és valamennyi tevékenységi terület több pénzbe részesül azt igazolja, hogy Teodorovici pénzügyminiszter jól irányitotta e területet. Világos, hogy Ludovic Orban nem volt jelen, amikor elmagyarázták a költségvetési kiigazitást. A kormány jövő heti ülésén pozitiv költségvetési kiigazitásra kerül sor”, hangsúlyozta Florin Iordache. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)

Az üdülési jegyeknek köszönhetően négy százalékkal nőtt a turisták száma

Bogdan Trif idegenforgalmi miniszter szerint az üdülési jegyek kiosztása nyomán négy százalékkal növekedett a turisták száma.Az első félévi mandátuma értékelésén a miniszter méltatta, hogy a vakációs jegyek ösztönzőleg hatottak a hazai turizmusra.”Mindegyik közalkalmazott 1.450 lej értékű üdülési utalványra jogosult”, fűzte hozzá a miniszter. Megjegyzendő, hogy az idén 1.200.000 alkalmazott részesült vakációs utalványokba, amelyek csak hazai turisztikai irodáknál válthatók be.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)/rganciu