Mișcarea de Protecția Consumatorilor a stabilit ca tema Zilei Mondiale a Protecției Consumatorilor pentru anul 2019 să fie „Internetul Obiectelor”

”Internetul Obiectelor” este tema Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor pentru anul 2019. Termenul presupune legarea mai multor dispozitive la o rețea care poate fi accesată doar prin accesul la servicii de internet.

Peste 20 de miliarde de aparate sunt conectate la Internet la nivel global, iar acest număr este așteptat să se dubleze până în 2022. Smartphone-uri, televizoare smart, aparate conectate la asistenți vocali, multe din produsele pe care le folosim și pe care ne bazăm în ziua de azi sunt deja sau vor fi din ce în ce mai conectate la internet. Conectivitatea se răspândește, și va deveni o realitate zilnică pentru consumatorii de pretutindeni, semnalând astfel o schimbare majoră în felul în care consumatorii interacționează cu produse și servicii.

Internetul Obiectelor aduce cu sine multe oportunități pentru consumatori: acces la noi servicii, produse cu o capacitate de răspuns îmbunătățită, o accesibilitate și o gamă mai variată de unde aceștia pot alege. Cu toate acestea, există și câteva motive de îngrijorare, precum lipsa securității, a spațiului privat și utilizarea informațiilor personale fără acordul consumatorilor.

 Două aspecte ale Internetului Obiectelor vor fi privite în detaliu în 2019, și anume:

  • Aparatele inteligente, care includ produse și servicii din casă, pe care le luăm cu noi sau chiar vehiculele inteligente.
  • Sistemele inteligente, unde vorbim despre orașele conectate, sistemele de transport, utilitățile precum și alte servicii.

Aparatele și sistemele inteligente devin o parte comună a vieții de zi cu zi, iar tema de anul acesta își propune să atragă atenția asupra importanței securității și vieții private în mediul online și cum pot fi acestea introduse încă din faza de implementare a tehnologiilor.

Sinteză: Mariana Drăgoi