Ediția cu numărul 12 a concursului internațional de categorie UCI 2.1 pornește la start marți seara din centrul orașului Sfântu Gheorghe, acolo unde va avea loc de la ora 18.00 prezentarea oficială a echipelor, infomează un comunicat primit la redacţie.

Pentru Team Novak, prima echipă continentală din istoria României, competiția de casă reprezintă cel mai important obiectiv al sezonului, iar harghitenii se prezintă la start cu 6 rutieri, dintre care 3 ucraineni și un moldovean: Balázsi Lóránt, Novák Károly Eduárd, Andrii Brataschuk, Oleksandr Prevar și Nicolae Tanovitchii. 

Anul acesta se estimează că între 12-16 echipe vor lua startul din Sfântu Gheorghe și vor avea de parcurs mai mult de 700 de kilometri în cinci zile, această fiind cea mai mare distanță din istoria concursului.

Deschiderea oficială a evenimentului, prologul de 5,4 kilometri, startul și finishul primei etape se vor desfășura pe străzile orașului Sfântu Gheorghe. Pentru prima oară în istoria turului, va avea loc o etapă care nu se desfășoară în județul Harghita și anume etapa Castelelor, care se va desfășura miercuri. Etapa Castelelor are aproape 200 de kilometri și se parcurge pe traseul următor: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Belin, Sfântu Gheorghe și este traseul cel mai ușor al concursului din punctul de vedere al diferențelor de nivel.

A doua etapă este cea a Râurilor, care leagă județul Covasna cu județul Harghita. Cicliștii pedalează dealungul râului Olt, traversează valea Mureșului spre valea Târnavelor și ajung la Odorheiu Secuiesc.
Etapa cea mai grea a concursului este etapa Regală care atinge de trei ori munții Harghita. Ultima zi de concurs se desfășoară în Miercurea Ciuc.

Singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Carol Novak are un tur de forță în aceste zile. Președintele în exercițiu al FR Ciclism este totodată liderul echipei continentale care îi poartă numele din acest sezon.  Ajuns la 42 ani, Novak a avut o prestația onorabilă la Mondialele paralimpice de la Maniago, unde a ocupat locul 6 și speră să pună umărul la victoria echipei sale în Turul Ținutului Secuiesc: „Am fost aproape de medalie la Mondiale, dar în momentul acesta formatul de competiție la paralimpici nu este tocmai fair-play pentru că unii cu dizabilități mai mici sunt clar avantajați în lupta cu ceilalți. Mă simt însă în formă și ne dorim să câștigăm competiția la echipe, să avem un sportiv pe podium în clasamentul general și să ne batem pentru cât mai multe tricouri”, a punctat cvintuplul campion mondial Eduard Carol Novak.

Concursul este organizat de Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, Direcția pentru Sport și Tineret a Județului Harghita și Clubul Sportiv Intersport.
Sinteză: Mariana Drăgoi
RADOR, 7 august 2018