2018. augusztus 9

Graţiela Gavrilescu: Nem fogadják be tölünk a medvéket az EU tagállamai

Az Európai Unió tagállamai, amelyektől a román környezetvédelmi minisztérium segitséget kért a medvék befogadására, közölték, hogy nem tudnak eleget tenni a kérésnek. Graţiela Gavrilescu tárcavezető szerdán, Gyulafehérváron azt nyilatkozta, hogy senki nem vállalja még legalább egy példány befogadását sem. „Több ország azt válaszolta, hogy e medvefajból már 100 éve nincs nekük és még az állatkertek részére sem voltak hajlandóak átvenni legalább egy medvét. Mi több, az Európai Bizottság is elutasitó magatartást tanusitott, mondván, hogy a mi dolgunk, hogyan intézzük a medve-problémát”, fűzte hozzá Graţiela Gavrilescu. A környezetvédelmi miniszter e kéréssel fordult az uniós tagállamokhoz, olyan körülmények között, hogy Romániában elszaporodtak a medvék és az utóbbi időben több sembert is megtámadtak a településeken, ahol élelem után kutattak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

Közvéleménykutatás „Európa, ahogy a gyerekek elképzelik” cim alatt

Az UNICEF és az Eurochild szervezetek közvéleménykutatást inditottak csütörtökön az „Európa, ahogy a gyerekek elképzelik” cim alatt.A gyermekjogi szakértők által összeállitott kérdésekre az EU tagállamaiban élő gyermekek és 30 évet be nem töltött fiatalok online formában válaszolhatnak szeptember 21-ig. A felmérés az iskolával, a társadalommal, családi élettel, érdeklődési körrel és az Európára utaló jövöbeli elképzelésekkel kapcsolatos kérdéseket tartalmaz. A közvéleménykutatás eredményeit november 20-án, a Gyermekek Jogainak Világnapján elemzik az Európai Parlament plénumán.A román külügyminisztérium – az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter révén – arra kéri a romániai gyermekeket és fiatalokat, hogy vegyenek részt a felmérésen az Eurochild szervezet által működtetett román nyelvű internetes oldalon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

Meghosszabbították az egészségügyi kártyák érvényességét

Az Országos Egészségbiztositó Pénztár ismételten megerősitette, hogy ötről hét évre hosszabbították meg a 2018. július 31-e előtt kibocsátott egészségügyi kártyák érvényességét.A 2018 augusztus 1-től kiadott egészségügyi kártyák már kezdettől fogva hét évig érvényesek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

Ez évtől a romániai nagyáruházak is forgalmazzák az Istriţa-i gyümölcsfarmon termesztett szilvát

Ez évtől a romániai nagyáruházak is forgalmazzák a Buzău megyei Istriţa gyümölcsfarmon termesztett szilvát. Igy, a fogyasztók száz százalékosan román terméket vásárolhatnak, kedvezményes áron. Újdonságnak számit, hogy a román zöldségek és gyümölcsök a romániai nagyáruházak polcaira kerülnek.Mint Petre Grivu farmigazgató elmondta, kezdetben az egész szilvatermést Nyugat-Európába kellett volna exportálni, csakhogy a Buzău-i szilva kizárólag a hazai üzletekben kerül eladásra. Istriţaról az idén prémium minőségű cseresznyét exportáltak Fehéroroszországba és kevés mennyiségben jutott a román piacnak is, fűzte hozzá Petre Grivu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

Augusztusban megnyitják az 1898-ban Dorneşti-Putna között a forgalomnak átadott vasútvonalat

Augusztusban megnyitják a 120 évvel ezelőtt Dorneşti-Putna között a forgalomnak átadott vasútvonalat, közölte a szállitásügyi minisztérium. A 39 kilóméter hosszú vasútvonalon a román vasúti infrastruktúra (CFR Infrastructură) végezte el a javitási munkálatokat, melyek lehetővé teszik az öt évvel ezelőtt „felfüggesztett” vasútvonal újramegnyitását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

Külföldi állások

Az EURES Foglalkoztatási Mobilitás Portálon több mint 2.100 állást hirdettek meg; nagyrészüket, több mint 900-at, Spanyolország hirdette meg mezei munkára.Hollandiában és Németországban üvegházakban és lerakatokban keresnek munkásokat, de alkalmaznak villanyszerelőket és heggesztőket is.További munkahelyek találhatóak Norvégiában, Lettországban, Lengyelországban és Irországban, többnyire középvégzettségű vagy szakképzetlen munkások számára. Az érdekeltek további információkat tudhatnak meg az EURES-honlapon, valamint a megyei vagy a lakáscim szerinti munkaerő-foglalkoztatási ügynökségeknél. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

Andrei Demeny, RADOR