Manifestaţia anunţată pentru vineri în Piaţa Victoriei nu are organizator

Realizator: Manifestaţia anunţată pentru vineri în Piaţa Victoriei nu are organizator pentru că niciunul dintre cei care au anunţat autorităţile că organizează protestul nu a vrut să semneze protocolul cu municipalitatea. Primăria susţine că posibilitatea de a formula doar notificări de către autorităţile publice despre organizarea unor evenimente nu este prevăzută de lege. Precizările au fost făcute într-un comunicat la finalul întâlnirii de astăzi dintre reprezentanţii primăriei şi cei a două ONG-uri, care spun că îi vor mobiliza pe oameni pentru miting, dar şi că nu îşi asumă răspunderea pentru faptele lor. Anterior şi reprezentantul Federaţiei Românilor de Pretutindeni a anunţat că nu vrea să mai fie organizatorul protestului din 10 august. Atena Teognoste cu sinteza declaraţiilor.
Reporter: La sfârşitul şedinţei, reprezentantul „Pact pentru România”, Tudor Cristoiu, a spus că nu îşi asumă rolul de organizator al mitingului din 10 august.
Tudor Cristoiu: Mesajul principal este că noi nu suntem organizatori şi nu am încercat să ne asumăm rolul ăsta, suntem unii din mulţii promotori ai evenimentului. Pur şi simplu să încurajăm autorităţile să asigure un cadru cât mai bun pentru o manifestare non-violentă, cât mai civilizată pentru o ţară democratică.
Reporter: Preşedintele asociaţiei „Evoluţie în instituţie”, Cristian Mihai Dide, care a fost prezent alături de reprezentantul „Pact” la şedinţa comisiei, a subliniat că iniţiatorii îşi asumă responsabilitatea de a mobiliza oameni, dar că nu pot semna documente cu 48 de ore înaintea evenimentului.
Cristian Mihai Dide: Nu avem cum să discutăm pe Legea 60, punct. Cu 48 de ore înainte pentru un protest unde se anunţă peste 50.000 de oameni? Să discutăm de cheltuieli pe care să ni le /umfle/ primaria capitalei. Despre asta este vorba când vorbim că nu ne asumăm acest protest ca organizatori, aşa cum prevede legea. Noi am mobilizat oameni, mobilizăm oameni în continuare să vină la miting, acest protest se va ţine…
Reporter: La rândul său, viceprimarul capitalei, Aurelian Bădulescu, spune că cele două asociaţii nu înţeleg prevederile legii, care stabileşte că organizatorii unor manifestaţii publice au anumite obligaţii. Cu toate acestea, spune el, municipalitatea va ţine legătura cu cele două organizaţii în ziua de vineri.
Aurelian Bădulescu: Nu s-a discutat nimic de cheltuieli ci doar de obligaţiile organizatorului. Trebuie ca împreună cu organizatorul să pui la dispoziţie toate aceste elemente practic de bun simţ: toalete, apă, intervenţia medicului în cazul în care este nevoie. Am făcut apel la Art.4 din Legea 60, care spune în mod evident obligaţiile părţilor. Dânşii au înţeles doar să luăm act că nu sunt organizatorii de drept dar dumnealor, aşa cum aţi putut observa, sunt organizatorii de fapt ai acestei adunări dacă se va desfăşura, iar noi vom lua măsurile care se impun astfel încât Bucureştiul să stea într-o stare de normalitate chiar dacă vom avea o acţiune de nemulţumire exprimată de cei doi organizatori, împreună cu participanţii./menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 august)