Ministrul apărării, Mihai Fifor: se caută soluţii pentru creşterea atractivităţii ideii de a veni în armată

Realizator: Este puţin probabil să discutăm despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România în acest moment – a declarat azi la Craiova ministrul apărării, Mihai Fifor. El a explicat că spusese că stagiul militar obligatoriu nu este anulat ci doar suspendat pentru că aceasta este legea, dar a dat asigurări că guvernul nu se gândeşte la reluarea stagiului militar şi nici nu s-a discutat vreodată despre acest lucru. La Craiova Mihai Fifor a vorbit despre investiţiile ce urmează a fi făcute la Brigada Multifuncţională, dar şi despre şcolile militare. Florin Firu relatează de la Craiova.
Reporter: Mihai Fifor a declarat că operaţionalizarea completă a Brigăzii Multinaţionale Sud-Est de la Craiova face parte din calendarul Ministerului Apărării Naţionale propus pentru acest an.
Mihai Fifor: Nu cred că este un secret pentru cineva, obiectivul declarat pentru brigadă este ca până la finele anului brigada să fie declarată complet operaţională, este un obiectiv asumat de Ministerul Apărării Naţionale şi dacă vreţi face parte din obligaţiile pe care România în calitatea sa de membru al NATO şi le-a asumat. Dacă la începutul acestui an reuşeam şi declaram complet operaţională Divizia Multinaţională, ei bine, până la finele anului vom face lucrul acesta şi cu Brigada Multinaţională, un lucru pe care l-am discutat împreună cu colegii mei şi astăzi.
Reporter: Ministrul Mihai Fifor a mai declarat că se caută soluţii pentru creşterea atractivităţii ideii de a veni în armată, precizând că anul trecut aproape 8000 de persoane au plecat din sistem. În acest sens, ministrul apărării naţionale a vorbit de cele peste 6500 de posturi scoase la concurs, dar şi de continuarea programului „Rezervistului voluntar”. Pe de altă parte, Mihai Fifor a ţinut să precizeze că este puţin probabilă reluarea stagiului militar obligatoriu./menescu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 august)