Nou record mondial de paraşutism cu participare românească

În data de 1 august 2018, a fost stabilit un nou record mondial de paraşutism la categoria „Formaţii mari în cădere liberă – secvenţial – feminin”. Este vorba despre formaţie de 3 puncte cu 57 de paraşutiste.

Evenimentul a avut loc la aerodromul Korotich, Regiunea Harkov, Ucraina şi conform celor declarate de arbitri, este pentru prima dată în istorie când un astfel de record este realizat de la prima încercare.

Saltul respectiv este primul dintr-o serie de tentative de stabilire de noi recorduri europene şi mondiale la realizarea cărora participă paraşutiste din întreaga lume, iar România este reprezentată de Andreea Piştea-Ionescu, sportivă legitimată la Aeroclubul României.

Andreea Piştea-Ionescu are o experienţă de peste 20 ani în paraşutism şi a mai participat la realizarea unor premiere europene şi mondiale în paraşutism.

În anul 1920, din iniţiativa prinţului George Valentin Bibescu, a fost fondat Aeroclubul Regal al României (ARR) care devine persoană juridică în anul 1923 şi se afiliază la Federaţia Aeronautică Internaţională (FAI).

Actuala formă de organizare ca şi denumire, Aeroclubul Românie (AR), datează din anul 1991 şi este forma de organizare din subordinea Ministerului Transporturilor./mdragoi/