LIBERATION: România: «Trebuie să facem ceva pentru a nu le fi ruşine copiilor noştri că sunt români»

Aproape un milion de români din străinătate se adună pentru o demonstrație, vineri, împotriva Partidului Social Democrat, acuzat de subminarea luptei împotriva corupției și a statului de drept. La Nagylak, sub soarele fierbinte al câmpiilor ungurești, procesiunea de mașini nu se mai termină. Toate așteaptă să treacă frontiera Nădlac și să ajungă în România. Locul este de obicei luat cu asalt de românii expatriați care se reunesc pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august. Dar în acest an, fluxul are câteva zile de avans și s-a amplificat în mod dramatic. Motivul? Mobilizarea diasporei pentru o mare întrunire, vineri, 10 august, la București. Nu mai puțin de un milion de oameni sunt așteptați în Piața Victoriei, pentru a denunța loviturile repetate date de partidul aflat la putere din decembrie 2016, Partidul Social Democrat (PSD), moştenitor al Partidului Comunist al erei Ceaușescu, împotriva statului de drept. Această adunare promite să fie cea mai mare din ianuarie 2017 și începutul încleştării care opune o mare parte a societății civile unui guvern care luptă neobosit împotriva luptei contra corupției. Și a reuşit, la 9 iulie, să revoce prin decret prezidențial procurorul-șef al parchetului anticorupție, „bestia neagră” pentru o parte a clasei politice. „Am venit deja de Paşte și ne gândeam să revenim de Crăciun. Dar când am văzut apelurile de mobilizare pe Facebook, ne-am făcut bagajele. Trebuie să facem ceva pentru țară, astfel încât copiilor noștri să nu le fie rușine că sunt români„, spune Constantin, venit din Marea Britanie, împreună cu familia sa. Pentru a învinge plictiseala, acest mecanic de 38 de ani preferă umorul mâniei: „Am făcut deja 2.000 de kilometri, nu ne descurajează o aşteptare de câteva ore„, adaugă el. Ca și Constantin și familia sa, peste 120.000 de vehicule au trecut pe la Nădlac, în 48 de ore. O convergență în contestarea pe care autoritățile ar fi dorit să o vadă oprită. De la videoclipuri ale pasagerilor blocați pe pe aeroportul din București, la mesaje care anunță închiderea temporară a vamei Nădlac, mărturiile curg pe internet.

Îndepărtaţi pensionarii

După reţinerea, cu câteva zile în urmă, a lui Răzvan Ştefănescu, rezident în Suedia, acuzat că a insultat PSD cu plăcuțele de înmatriculare (au purtat inscripția „MUIEPSD”), tensiunea a urcat încă o treaptă între românii din străinătate și autorități. Șoferului i s-au confiscat mai întâi plăcuțele și permisul. Dar acuzaţiile au fost rapid clasate în lipsa unei infracțiuni existente în Codul Penal român. Intimidările s-au înmulţit. Anterior, Primăria București, în mâinile PSD, a refuzat, de asemenea, autorizarea demonstrației din 10 august. Dar reacțiile virulente ale organizatorilor pe rețelele sociale au împins autoritățile locale să acorde prețioasa autorizaţie. Dovadă a panicii generale, primarul capitalei chiar a propus să ofere vacanțe în Grecia pensionarilor din oraş, pentru a-i face să nu se alăture cortegiului de opozanţi. „Ei s-au gândit să îndepărteze pensionarii, baza lor electorală, astfel încât să nu fie contaminaţi de ideile noastre revoluționare, dar lucrăm în străinătate și le putem plăti vacanţe când dorim…„, spune ironic Marius, un informatician venit din Finlanda.

3,5 miliarde de euro veniţi din diaspora

Preocuparea regimului împotriva diasporei române, care în mod tradițional votează cu dreapta, nu este nouă. Fostul ministru de externe a trebuit să demisioneze în noiembrie 2014 pentru că nu a deschis decât 294 de secții de votare pentru cele 4 milioane de expatriați români din Europa de Vest, în timpul alegerilor prezidențiale. Și PSD a admis o înfrângere zdrobitoare. Revenit pe scenă, Partidul Social Democrat critică mai mult ca niciodată diaspora, pe care o acuză de finanțarea opoziției. În timp ce românii din străinătate trimit mai mult de 3,5 miliarde de euro în fiecare an în țară, sau 2% din PIB, guvernul a întărit condițiile pentru remitențe și şi-a înăsprit politica fiscală față de expatriați.

Partidul Liberal, principalul partid de opoziție, s-a aliat demonstranților și organizează convoaie în toată țara, pentru a-și aduce susținătorii în capitală. Dar nicio iluzie pentru Constantin, care a reușit în cele din urmă să ajungă la București: „Dacă opoziția ar fi făcut ceva până acum, nu ar fi trebuit să venim„. Tudor, care sosește de la Munchen, nu-şi ascunde determinarea: „Ne-au gonit din țara noastră, făcându-ne să trăim în mizerie, în timp ce ei s-au lăfăit în lux. Acum de noi depinde să îi alungăm de la putere„.

Autor: Irène Costelian, corespondent la Bucureşti

http://www.liberation.fr/planete/2018/08/09/roumanie-on-doit-faire-quelque-chose-pour-que-nos-enfants-n-aient-pas-honte-d-etre-roumains_1671765?xtor=rss-450/