Revista presei internaţionale, 10 august 2018

RADOR, 9 iulie 2018 – Relaţiile ruso-americane continuă să rămână pe prima pagină a ziarelor străine după ce, în urmă cu două zile, Statele Unite au impus Rusiei noi sancţiuni.
După cum era de aşteptat, reacţia Rusiei nu s-a lăsat prea mult aşteptată: „‘Cazul Skripal’ duce la noi sancţiuni”, titrează cotidianul moscovit „Kommersant”, care estimează totodată că „măsurile anti-ruse vor afecta comerţul bilateral, dar şi compania aeriană rusească Aeroflot”. Mai mult, acelaşi ziar afirmă că „noile sancţiuni, care ar urma să intre în vigoare începând din 22 august, nu ar fi decât preludiul unor măsuri şi mai restrictive”. Într-un alt cotidian rusesc, „Bzgliad”, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, este căt se poate de categorică şi reaminteşte că, „spre deosebire de Statele Unite, Rusia şi-a lichidat complet stocurile de arme chimice, astfel încât acuzaţiile Washingtonului sunt cinice”. Ea a mai spus că „dialogul de pe poziţii de forţă şi ultimatumurile date Moscovei sunt inutile şi depăşite”, iar „disponibilitatea Statelor Unite de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Rusia este doar ‘o ipocrizie nedisimulată'”. Şi tot din Rusia, ziarul „Novaia Gazeta” îl citează pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care afirmă: „Respingem absolut categoric orice acuzaţii legate de eventualul amestec al Rusiei în evenimentele din Salisbury”. El a adăugat că, „în parlamentele multor ţări există minţi înfierbântate, iar uneori ele devin chiar iresponsabile”.
Dar ce spun ziarele occidentale? Cotidianul american „The Washington Examiner” titrează: „Putin suportă consecinţele”. După care adaugă că „Administraţiei Trump trebuie să i se recunoască un merit pentru decizia sa de miercuri vizând noile sacţiuni impuse Rusiei ca ripostă la atacurile cu gaz paralizant din Marea Britanie, cărora le-au căzut victimă patru persoane”. Cum însă Donald Trump nu a comentat în niciun fel evenimentul, ziarul britanic „The Independent” crede că „tăcerea lui Trump pe tema sancţiunilor impuse Rusiei ar fi un semn că el se teme să nu fie compromis de Putin. De ce nu spune nimic? Să fie vorba de şantaj? De cel mai mare şantaj din istorie?”.
Departe de a se fi stins vreodată, conflictul israeliano-palestinian pare să se agraveze din nou. „Sirenele au sunat alarma în Beersheba, cel mai mare oraş din sudul Israelului, aflat la 40 km. de Fâşia Gaza”, informează cotidianul israelian „Ha’aretz”. Ziarul adaugă că, în cursul zilei de ieri, armata israeliană a bombardat 150 de zone din Fâşia Gaza”, dar că „bombardamentul a fost o ripostă dată militanţilor Hezbollah, care, cu o zi în urmă, creaseră un adevărat baraj de rachete”. „Ha’aretz” mai notează că „premierul israelian Banjamin Netnyahu şi ministrul apărării, Avigdor Lieberman, au avertizat armata să se aştepte la orice scenariu posibil. Citând o declaraţie a Forţelor de Apărare din Israel , un alt ziar israelian, „The Jerusalem Post”, informează că „organizaţia teroristă Hamas continuă să-i terorizeze pe cetăţenii israelieni, încalcă suveranitatea Israelului şi pune în pericol populaţia”.
Departe de Orientul Mijlociu, în Asia Extrem-Orientală, situaţia pare totuşi să se detensioneze între Coreea de Nord şi cea de Sud. Ziarul american „The New York Times” informează că „înalţi oficiali nord- şi sud-coreeni se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta despre o eventuală nouă întâlnire la nivel înalt”. Mai mult, ziarul sud-coreean „The Korea Times” afirmă că „Coreea de Nord pledează cu tărie pentru o declaraţie prin care să se pună capăt Războiului Coreean dintre anii 1950 – 1953”, dar, subliniază acelaşi ziar, „discuţiile pe tema denuclearizării stagnează de săptămâni întregi”. Şi totuşi, în Coreea de Nord se mai schimbă unele lucruri. Ziarul nipon „Asahi Shimbun” publică o fotografie în care apare un Kim Jong-un zâmbitor, în cămaşa şi cu o pălărie de paie pe cap, fotografia fiind preluată din ziarul nord-coreean „Rodong Sinmun”. După care acelaşi ziar comentează: „Se pare că liderul nord-coreean Kim Jong-un suferă de căldură ca orice om şi vrea să lase impresia că este gata să îşi suflece mânecile şi să se-apuce de muncă”.(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)