Ministrul muncii susţine că dublarea pensiilor până în 2021 are suport economic

Realizator: Dublarea pensiilor până în 2021, aşa cum prevede noul proiect de lege, are suport economic, chiar dacă presupune un efort bugetar suplimentar de 15 miliarde de lei. Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat că numărul angajaţilor este în creştere, iar calculele au la bază previziunile Comisiei Naţionale de Prognoză. Noua lege nu aduce nici modificări la Pilonul II de pensii, din punctul de vedere al valorii contributiilor. Cu detalii, Andrei Şerban.
Reporter: Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a susţinut că, prin recalcularea pensiilor după noul proiect de lege, vor fi eliminate inechităţile care au făcut ca anumite persoane să aibe pensii diferite, deşi au acelaşi număr de ani lucraţi în aceeaşi profesie şi au cotizat la fel. Vor fi eliminate şi inechităţile dintre femei şi bărbaţi, care până acum au fost dezavantajaţi, a mai precizat Lia Olguţa Vasilescu.
Lia Olguţa Vasilescu: O femeie şi un bărbat de profesie medici, cu stagiul realizat de 37 de ani, bărbatul are în prezent o pensie de 1.980 de lei, iar femeia de 2.310 lei. În anul 2021, după ce se va aplica noua formulă, ambii vor ajunge să aibe o pensie de 4.725 de lei.
Reporter: Ministrul muncii a mai susţinut că nici o pensie nu va scădea, iar în cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică, atunci se va menţine suma în plată. Lia Olguţa Vasilescu a mai spus că unele modificări aduse legii încurajează natalitatea.
Lia Olguţa Vasilescu: Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut până la vârsta de 16 ani trei copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani. Începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus pentru fiecare copil.
Reporter: Pentru a deveni pensionar, va fi nevoie de un minimum de 15 ani de cotizare. Cei care au mai puţin vor primi o indemnizaţie, potrivit unei alte legi, dar pensionarii care se află deja în plată şi care au mai puţin de 15 ani de cotizaţie vor putea opta fie pentru pensia recalculată, fie pentru indemnizaţie, dacă aceasta este mai mare. Ministrul muncii crede că legea va fi promulgată cel târziu în decembrie, iar procesul de recalculare a pensiilor se va extinde până în 2021, când toate pensiile vor fi plătite conform noilor prevederi./ovidiu/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 august)